Σα. Ιούλ 2nd, 2022

Κ. Μητσοτάκης: Κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για τα 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ιστορική απόφαση χαρακτήρισε τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν έναν και μόνο νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας κι επανέλαβε ότι η χώρα θα λάβει 72 δισ. ευρώ.

«Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με οκτώ αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από τέσσερις μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις, μια «ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, «οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε τη next generation EU σε next generation Hellas».

«Ναι, είναι δίκαιος και έντιμος συμβιβασμός και ναι, η Ευρώπη προχωράει πάντα μέσα από συμβιβασμούς αλλά αυτός αποτέλεσε άλμα, υπογράμμισε προσθέτοντας πως «μηδέν ήταν το σημείο αφετηρίας και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους. Και από τους ωφελημένους και από τους φειδωλούς. Εκτός αν πιστεύετε ότι, αν ήσασταν στη θέση μου, θα υποβάλατε βέτο. Εγώ έκρινα αλλιώς».

Παράλληλα, έκανε λόγο και για ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία: «Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Χρήση μάσκας εντός του κοινοβουλίου

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση για επιβολή χρήσης μάσκας εντός του κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη.

«Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ισόβια τιμητική σύνταξη σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Πηγή: ΕΡΤ