Πα. Σεπ 22nd, 2023

Κ. Χατζηδάκης: 30.000 εκκρεμείς συντάξεις εκδίδονται κάθε μήνα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για τις σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας, στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού τα οποία θα ωφελήσουν 300.000 συμπολίτες μας καθώς και στους χρόνους απονομής των συντάξεων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο υπουργός Εργασίας, Κώστας Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι 30.000 εκκρεμείς συντάξεις εκδίδονται κάθε μήνα.

Μιλώντας για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, στο οποίο χιλιάδες συμπολίτες μας ευελπιστούν να λάβουν μέρος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αφορά «300.000 συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους με κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις. Όποιοι θέλουν μπορούν να κάνουν δηλώσεις μέχρι τις 13 Ιουνίου στη σχετική ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας φέτος το πρόγραμμα με το «έντονο κοινωνικό πρόσημο», όπως το χαρακτήρισε, θα επιδοτήσει περιοχές όπως Λέσβος, Κως, Χίος, Λέρος και κάλεσε τον κόσμο να σπεύσει και δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές.

Επίσημανε ακόμη ότι οι δικαιούχοι του περυσινού προγράμματος, που δεν έκαναν χρήση του σχετικού δικαιώματος, μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

«Όσοι είχαν πάρει πέρυσι κουπόνια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα 45 ημέρες», πρόσθεσε.

Το πρώτο ένσημο είναι μια στήριξη των νέων πέραν του μισθού τους

Αναφερόμενος στα «διάφορα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας» ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο «Πρώτο Ένσημο» που αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων μέχρι 29 ετών.

«Έχει αποδειχθεί ότι όταν ο άλλος δεν έχει βρει ακόμη δουλειά δυσκολεύεται να ξεκινήσει», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Κάθε νέος που θα προσλαμβάνεται με αυτό το πρόγραμμα θα παίρνει στην τσέπη του 300 ευρώ το μήνα, πλέον του μισθού του. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης για να ενθαρρυνθεί και να καλύψει το εργασιακό κόστος, θα παίρνει και αυτός για έξι μήνες 300 ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλης ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι οι εργοδότες που θα ωφεληθούν δεν θα κάνουν καμία απόλυση. «Δεν επιτρέπει το πρόγραμμα να γίνονται τεχνάσματα», τόνισε σχετικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Κοτταρίδη ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι υπάρχει νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 νέους Αττική και Δυτική Μακεδονία, συμπληρώνοντας ότι «τα προγράμματα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019. Αυτός είναι ίσως και ένας από τους λόγους που η ανεργία από το 17% έχει πέσει στο 12%. Αυτό δεν έτυχε πέτυχε. Είναι μια σειρά πολιτικών της κυβέρνησης, είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Για να βρίσκουν εργαζόμενους οι εργοδότες στον τουρισμό θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερους μισθούς

Μιλώντας για την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε το πρόβλημα λέγοντας ότι «όταν πέφτει η ανεργία ενισχύεται η θέση των εργαζομένων. Οι εργοδότες για να βρίσκουν εργαζόμενους θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερους μισθούς». Όπως τόνισε το υπουργείο Εργασίας κάνει μια προσπάθεια ώστε να δει πώς θα βοηθήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων.

«Το σίγουρο είναι ότι ένας από τους τρόπους που καλύπτονται τέτοια κενά είναι η αύξηση των μισθών», συμπλήρωσε σχετικά.

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και το στάδιο που βρίσκεται η εκκαθάρισή τους ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι πλέον 30.000 εκκρεμείς συντάξεις εκδίδονται κάθε μήνα.

«Έχει γίνει μια μεγάλη πρόοδος την οποία αποδεικνύουν οι αριθμοί: Σε σχέση με το 2019 οι αποφάσεις οι οποίες βγήκαν το ’21 ήταν 83% παραπάνω για κύριες συντάξεις. Αυτό ήταν ρεκόρ όλων των εποχών» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Έχουμε τον ηλεκτρονικό πύργο ελέγχου και ελέγχουμε τι κάνει ο κάθε υπάλληλος. Έχουμε επίσης τις συντάξεις fast track. Όλα αυτά μας οδήγησαν τον Μάιο να εκδίδουμε σχεδόν 30.000 συντάξεις τον μήνα, το οποίο είναι ρεκόρ όλων των εποχών» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει αντιμετωπισθεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης ο ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών θα πρέπει να εκδίδει τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

ertnews.gr