Πε. Νοέ 30th, 2023

Λέκκας για εξορύξεις σε Πελοπόννησο και Ιωάννινα: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ερευνών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έδωσε απαντήσεις για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες ξεκίνησαν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και εκείνες που γίνονται στα Ιωάννινα.

Όπως εξήγησε, στα Ιωάννινα, έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες ενέργειες με αυτές που ξεκινούν τώρα σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

«Οι έρευνες δεν είναι τίποτα άλλο από σεισμικές δονήσεις, πολύ μικρής ισχύος, αποτελούν μία ακτινογραφία του υπεδάφους. Αποτυπώνουν ουσιαστικά τις βιολογικές δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων», δήλωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ενοχλούν το περιβάλλον όπως εσφαλμένα αναφέρεται».

Όπου υπάρχει κοίτασμα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες

«Η επόμενη φάση των αποτιμήσεων είναι η φάση των γεωτρήσεων, που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη πετρελαίου γιατί το ότι υπάρχει κοίτασμα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το οικονομικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ύπαρξης υδρογονανθράκων, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχει υπόψη τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία εξαρτώνται «από την έκταση του κοιτάσματος και από τις παγκόσμιες τιμές».

Επιβεβαίωσε όμως ότι, σε περίπτωση επιτυχών εξορύξεων, «και στα δημόσια ταμεία θα μπουν αρκετά χρήματα και ο Έλληνας πολίτης θα έχει επάρκεια».

Ακόμα αναφέρθηκε στον θάνατο του καθηγητή Παπαζάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλο δάσκαλο κι έναν από του δέκα κορυφαίους σεισμολόγους του κόσμου».