Τρ. Μάι 21st, 2024

Λακωνία: 3ος Βασιλικός Αγώνας Δρόμου «Πηνελόπειος Δρόμος»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τον 3ο Βασιλικό Αγώνα Δρόμου 11 χλμ. με την ονομασία «Πηνελόπειος Δρόμος» και τον 1ο Πηνελόπειο Ημιμαραθώνιο Δρόμο 20 χλμ. διοργανώνει το Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη», με την υποστήριξη των «Σπαρτιατών Δρομέων» και του «Dimopoulos Coaching».

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 19 Αυγούστου με αφετηρία και τερματισμό το  Σπαντίδου Αμφιθέατρο στο Γεωργίτσι Λακωνίας.

Ο «Πηνελόπειος Δρόμος» (προς τιμήν της Πηνελόπης και του Οδυσσέα) διεξάγεται στο πλαίσιο του θεσμού «Υακίνθεια», ο οποίος ξεκίνησε το 2017 κι έκτοτε διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο «Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο Μνημοσύνη» και το Σπαντίδου Αμφιθέατρο.

Η «ταυτότητα» των αγώνων

1ος Πηνελόπειος Ημιμαραθώνιος Δρόμος
– Περιγραφή διαδρομής 20 χλμ.
– Ώρα διεξαγωγής: 18:00
– Χιλιομετρική απόσταση: 20 χλμ. μικτά (ασφάλτινα – χωματόδρομος)

Εκκίνηση: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται προς το χωριό Πελλάνα ακολουθώντας αγροτικό δρόμο. Στα 3,3 χλμ. συναντάται για πρώτη φορά άσφαλτος και στα 4,5 χλμ. γίνεται η άφιξη στο χωριό Πελλάνα όπου είναι ο πρώτος σταθμός του αγώνα. Οι δρομείς στρίβουν δεξιά με κατεύθυνση και ανηφορική κλίση προς το χωριό Περιβόλια (2ος σταθμός 8 χλμ.). Στα 8,5 χλμ. στρίβουν δεξιά στον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης -Γεωργιτσίου με κατεύθυνση προς το Γεωργίτσι. Στα 10,7 χλμ. συναντούν το χωριό Αλευρού και τον 3ο σταθμό του αγώνα. Από εκεί ξεκινά μια παρατεταμένη έντονη ανηφόρα ως τα 15 χλμ. όπου οι δρομείς φθάνουν στην είσοδο του Γεωργιτσίου και στον 4ο σταθμό. Από το σημείο αυτό ξεκινά η κατηφορική κλίση της διαδρομής, στα 16,3 χλμ. και οι δρομείς στρίβουν δεξιά προς Σπαντίδου Αμφιθέατρο. Στα 19 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος  σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο.

3ος Βασιλικός Αγώνας Δρόμος – «Πηνελόπειος Δρόμος»
– Περιγραφή διαδρομής: 11 χλμ.
– Ώρα διεξαγωγής: 18:30
– Χιλιομετρική απόσταση: 11 χλμ. μικτά (ασφάλτινα – χωματόδρομος)

Εκκίνηση: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Αγ. Κωνσταντίνος ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,150 μ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τα 2 χλμ. (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου). Ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στα 2,3 χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς την Αγόριανη. Ο δρόμος εξακολουθεί να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στα 5 χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης, όπου στα πρώτα περίπου 300 μ. έχει μια «γλυκιά» ανηφόρα η οποία γίνεται πιο έντονη. Στα 5,6 χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία, που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων ως τα 7,5 χλμ. όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754 μ.. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα. Στα 10 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο.

Και οι δύο διαδρομές είναι κυκλικές και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Λοιπές πληροφορίες:
• Κόστος συμμετοχής: Οι αγώνες είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.
 
• Συμμετοχές: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2023 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/bUqFEfSSCHw2QZKF8
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα των αγώνων.

•Βραβεύσεις: Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό μετάλλιο. Βραβεύσεις (κύπελλα) θα δοθούν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του κάθε αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

• Φύλαξη πραγμάτων – αποδυτήρια: Στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων, καθώς και χώροι αποδυτηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων.

• Απονομές: Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος των αγώνων, περίπου στις 20:30.

Με το πέρας της αγωνιστικής δράσης θα δοθεί δωρεάν γεύμα για όλους.