Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης των κτηνοτρόφων στην ορεινή Κορινθία!
Καμία δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης των κτηνοτρόφων στην ορεινή Κορινθία!
Ανέξοδες υποσχέσεις και ευχολόγια προς τους κτηνοτρόφους ήταν η απάντηση της Περιφερειακής αρχής κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της ραγδαίας εξάπλωσης της Πανώλης και Ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία, καθώς και των τραγικών συνεπειών στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, που έφερε για συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση των κτηνοτρόφων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, εκπρόσωπός των οποίων μετέφερε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που βιώνουν μετά την εξάπλωση των δύο ζωονόσων στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των κτηνοτρόφων είναι σε απόγνωση, τόσο αυτοί που αναγκάστηκαν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί, όσο και αυτοί που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω της αναγκαστικής καραντίνας.
Όπως τόνισε, ενώ όλοι υποχρεώνονται σε στάβλισμα των ζώων τους για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής καραντίνας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόνοια από το κράτος για την στήριξή τους, όπως η προμήθεια των απαραίτητων ζωωτροφών, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι ένα δυσβάστακτο κόστος για την συντήρηση των κοπαδιών τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ποσότητες που είχαν στους στάβλους και προορίζονταν για όλο το χειμώνα κοντεύουν να εξαντληθούν, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα, αφού δεν έχουν κανένα εισόδημα, προκειμένου να προμηθευτούν νέες ποσότητες!
Επιπλέον όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων είδαν όλοι τους μειωμένες επιδοτήσεις από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αφού δεν έχουν πλέον ζώα να δηλώσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν τα αντίστοιχα δικαιώματα, παρότι τους είχαν υποσχεθεί το αντίθετο, δηλαδή «εκεί που τους χρωστάγανε τους παίρνουν και το βόδι..».
Όπως ανέφεραν επίσης, μετά την θανάτωση των ζώων και την καραντίνα, δεν υπάρχει όπως είναι φυσικό η δυνατότητα να πωλούν γάλα και κρέας για να καλύψουν τις ανάγκες τους και εάν άμεσα δεν δοθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις, σε λίγο διάστημα δεν θα είναι σε θέση καν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους, φθάνοντας κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης!
Τόσο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κτηνοτρόφους ότι έχουν πάρει όλα τα μέτρα, χωρίς όμως να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε στην εισήγηση και διατυπώθηκαν και από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αφορούν την έγκαιρη και ουσιαστική στήριξη του εισοδήματός, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού τους, την πλήρη αποζημίωση τους για την ζημιά.
Απαντώντας για τα ελλιπή μέτρα ελέγχου, επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη στους ίδιους τους κτηνοτρόφους για την μεταφορά και διασπορά των ζωονόσων, αφήνοντας αλώβητη την πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ευθύνεται για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εξάπλωσης των ζωονόσων, η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών.
Για το θέμα των τεράστιων ελλείψεων σε κτηνιάτρους και το υπόλοιπο προσωπικό είπαν ότι σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες με την μετακίνηση προσωπικού από όλη της Πελοπόννησο, γεγονός που απ’ ότι καταλαβαίνει ο καθένας αδυνατίζει τις υπόλοιπες υπηρεσίες στις άλλες περιοχές και ταυτόχρονα εντατικοποιεί την εργασία στο υπάρχον προσωπικό. Ανέξοδες ήταν οι υποσχέσεις τους για την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών αφού έχουν μεν αιτηθεί κτηνιάτρους από την κυβέρνηση για κάποιες περιφερειακές ενότητες πλην όμως δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από την κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου τόνισε την επιτακτική ανάγκη να παρθούν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των δύο ασθενειών, καλώντας τους κτηνοτρόφους να μην εφησυχάζουν με τις όποιες διαβεβαιώσεις αλλά να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προκειμένου να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.
Για μια ακόμα φορά απαίτησε από την περιφερειακή αρχή :
· Άμεση, με κρατική ευθύνη, πλήρη αποκατάσταση όλου του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων από την πανώλη και ευλογιά κτηνοτρόφων. Πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
· Οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους, που υποχρεώνονται να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
· Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
· Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (Περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ.)
· Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εντατικοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.
Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης