Τρ. Μάι 28th, 2024

Λιμάνι Πειραιά:Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών «Captagon» παγκοσμίως (φωτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια είναι τα χάπια Captagon (το αποκαλούμενο και ναρκωτικό των τζιχαντιστών) που εντοπίστηκαν σε τρία κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά και κατασχέθηκαν από στελέχη του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών που έχει κατασχεθεί παγκοσμίως, με τα στελέχη των διωκτικών αρχών να κάνουν λόγο για παγκόσμια πρωτιά, η οποία προέκυψε έπειτα από τη συνεργασία τους, που χαρακτηρίστηκε «υποδειγματική».

Ειδικότερα, στη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατά την οποία μίλησαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών, έγινε γνωστό πως η τελική ποσότητα Captagon που κατασχέθηκε προσεγγίζει τα 33 εκατομμύρια, με το βάρος τους να ανέρχεται σε 5 τόνους και 250 κιλά. Αν μάλιστα τα εν λόγω χάπια είχαν τελικά διατεθεί στην αγορά, τα κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων που τα διακινούν θα έφθαναν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο εντοπισμός του φορτίου

Ο εντοπισμός του τεράστιου φορτίου προέκυψε έπειτα από συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ Αττικής με το γραφείο της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (D.E.A.) που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων διωκτικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.

Τα εμπορευματοκιβώτια εντοπίστηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά και εν συνεχεία δεσμεύτηκαν. Το φορτίο προερχόταν από τη Λαττάκεια της Συρίας με τελικό προορισμό την Κίνα και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα δε με το φορτωτικό έγγραφο (Bill of Lading- B.O.L), τα κοντέινερ ήταν έμφορτα με σανίδες MDF κατανεμημένες σε 20 παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι εντός των σανίδων MDF είχε αποκρυφτεί μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών δισκίων Captagon, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Πηγή: zougla.gr