Τε. Μαρ 29th, 2023

Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση-Σε ετοιμότητα οι αρχές (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε απόλυτη ετοιμότητα για ενδεχόμενο κρούσμα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, που όπως είπε εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις πύλες εισόδου, το αεροδρόμιο και τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

«Πτυχές του σχεδίου για τον κορονoϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς, είπε χαρακτηριστικά.

H ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη. «Η χώρα είναι οργανωμένη θωρακισμένη όσον αφορά τα τις δομές τα εργαστήρια αναφοράς την αυστηρή τήρηση των εισηγήσεων από επιστήμονες και λοιμωξιολόγους και είπα και χτες ότι όσο γεωγραφικά πλησιάζει η εγγύτητα του ιού μπορεί να έρθει και εδώ» ανέφερε ο Β. Κικίλιας.

«Είναι μια νέα διασυνοριακή απειλή αυτό απαιτεί εγρήγορση αλλά όχι πανικό», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός.

Δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, κλιμάκια του οποίου ενημερώνουν τους εργαζόμενους των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται στοχευμένα στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ έχουν εκδοθεί φυλλάδια κι αφίσες για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα. Όλα τα κρούσματα που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής στη χώρα μας ως ύποπτα είναι αρνητικά στο νέο ιό.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr