Πα. Σεπ 22nd, 2023

Μετακίνηση εκτός νομού για ανεμβολίαστους μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test εισηγούνται οι ειδικοί

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

”Σφίγγουν τα λουριά” γύρω από τους ανεμβολίαστους καθώς πέρα από την έλλειψη προνομίων σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, στο μικροσκόπιο μπήκαν τώρα και οι υπερτοπικές μετακινήσεις τους.Μετακινήσεις εκτός νομού για ανεμβολίαστους να γίνονται μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test, εισηγούνται οι ειδικοί.Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνώμων προβλέπει πως οι εσωτερικές μετακινήσεις για τους μη εμβολιασμένους να γίνονται με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν για τις διακοπές τους με ΙΧ ενώ δεν θα ισχύουν τα self tests για τα πλοία.Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδεικνύει ότι:εάν ο πολίτης είναι εμβολιασμένοςεάν έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνοεάν διαθέτει αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ, Μάλιστα, ο έλεγχος για τη γνησιότητα του εγγράφου θα γίνεται με το QR code.

«Δεν θα ξανακλείσουμε για τους ανεμβολίαστους»

Νωρίτερα, ο Άκης Σκέρτσος έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους μη εμβολιασμένους πως η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσει για εκείνους, καθώς έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δωρεάν εμβόλιο.Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως εάν ληφθούν ξανά μέτρα, δεν θα είναι καθολικά τύπου lockdown αλλά τοπικά για τους ανεμβολίαστους, στους οποίους μάλιστα δεν θα τους δοθεί καμία οικονομική στήριξη.«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Να πείσουμε και τους δύσπιστους να εμβολιαστούν»

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απηύθυνε νέο κάλεσμα στους επιφυλακτικούς να εμβολιαστούν.

Η κα Πελώνη υπενθύμισε πως αυτή τη στιγμή όλα τα εμβόλια είναι προσβάσιμα σε όλον τον πληθυσμό, ενώ το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, πρέπει να πείσουμε και τους δύσπιστους, και όλους όσοι διστάζουν. Εκεί στρέφεται η προσπάθεια μας και τα μέτρα ενθάρρυνσης, που έχουμε εξαγγείλει, αλλά και οι περισσότερες ελευθερίες, που δίνουμε στους εμβολιασμένους» ισχυρίστηκε.Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς των εφήβων εάν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς.

sputniknews.gr