Τρ. Ιούλ 16th, 2024

Με αρνητικό rapid τεστ οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες από Δευτέρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πιστοί στους ναούς από αύριο Δευτέρα, ενώ τα παιδιά από την ηλικία των 4 έως και την ηλικία των 17 ετών θα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest), σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ που δόθηκε χθες, στη δημοσιότητα. Και προβλέπει υποχρεωτική επίδειξη, κατά την είσοδο στον ναό, πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό ενώ τα μέτρα θα τηρούνται με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών.

Σήμερα Κυριακή κατά την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στους ναούς με την τήρηση όλων των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το θέμα της εισόδου των πιστών στους ναούς με βάση τα νέα μέτρα, θα συζητήσουν αύριο Δευτέρα, οι Ιεράρχες καθώς συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της εισόδου στους ναούς των πιστών που δεν έχουν εμβολιασθεί καθώς για τους ανεμβολίαστους κρίνεται αναγκαία η επίδεξη αρνητικού τεστ.

Η Ποιμαίνουσα Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει βγει «μπροστά» και έχει στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, παρά τις όποιες φωνές αρνητών ιερέων ακούγονται. «Υπάρχει μια τραγική κατάσταση με τις συμπεριφορές ανθρώπων που είναι ψεκασμένοι. Να δείτε ότι τα ίδια θα κάνουν και με την απογραφή» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας χθες, στον Αntenna, ο οποίος ζήτησε να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους ιερείς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε οτι «από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά «τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξάλλου κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκκληση της Εκκλησίας στους πιστούς να τηρούν τα μέτρα

Ηδη, η Εκκλησία από τις αρχές Νοεμβρίου είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας» απευθύνει με εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος απευθυνόμενη στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα έστειλε το μήνυμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr), ενώ προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Επίσης, τονίζει την υποχρεωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.λπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και επισημαίνει πως ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Ποινή αργία σε Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Ζακύνθου

Την ποινή της αργίας επέβαλε σε 14 ιερείς της μητροπολιτικής του περιφέρειας που δεν εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος.
Σε αργία άνευ αποδοχών θέτει τους ιερείς της Μητρόπολης Μυτιλήνης που δεν εμβολιάζονται και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος. Σε εγκύκλιο ο Μητροπολίτης εντέλλεται ότι εντός μίας εβδομάδας πρέπει οι ιερείς να προβούν σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού «ειδάλλως θα επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τα νέα μέτρα

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων,ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

protothema.gr