Πε. Ιούλ 25th, 2024

Μηταράκης: Οι επιτάξεις των εκτάσεων θα ισχύσουν για τρία χρόνια-Ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης- Αντιδράσεις (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, ενώ «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου«, διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε πρόβλημα» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος ΚουμουτσάκοςΑντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής και την αντιπολίτευση.

Μηταράκης: Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης

Remaining Time-0:45FullscreenMute

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις». Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι» η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019″.

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

«To μόνο κίνητρο της κυβέρνησης για κάθε πτυχή της πολιτικής της στο μεταναστευτικό είναι το συμφέρον της χώρας και των νησιωτών που δέχονται το ωστικό κύμα της μεταναστευτικής πρόκλησης» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης

 Στη σχετική υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές θα διαμείνουν οι αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στο εξής στη χώρα μας, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Οι διαμένοντες θα δικαιούνται εξόδους για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι πύλες θα κλείνουν τα βράδια, ενώ κάθε παραβίαση κανόνα θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής.

Οι κατασκευές των κλειστών δομών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, λέγοντας ότι η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για να δώσουμε λύσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

– Φύλαξη των συνόρων μας.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Αυξημένες επιστροφές.

– Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσσς,. Επεσήμανε δε στη συνέχεια την ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα είπε, ότι «το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Ο κ. Πέτσας προχώρησε στη συνέχεια στην ανακοίνωση πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο «το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».