Τε. Ιούλ 24th, 2024

Μητσοτάκης: Ελλάδα-ΗΠΑ θα συμπορευτούν στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Lord Byron» στον John Kerry.

Το έργο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρώην Υπ.Εξ των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα , ο Τζον Κέρι εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Επίσης εξήρε τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821, και μνημόνευσε τον φιλέλληνα πρόγονο του Τζον Κέρι, τον Thomas Winthrop, πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, για τη συνεισφορά του όπως και άλλων αμερικανών, «στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας».

«Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του Τζον Κέρι και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945».

Αναφερόμενος στα καθήκοντα του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τα οποία ανέλαβε ο Τζον Κέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

Αναφερόμενος προσωπικά στον Τζον Κέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος Γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, το 1811, ο Λόρδος Βύρων έγραψε σε ποίημά του «Το προσκύνημα του Childe Harold», «Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Δόξα σβήσανε μα η φύση είναι πάντα ωραία». Ξέρω πως ο Τζον Κέρι ενσαρκώνει αυτή την πεποίθηση. Είμαστε περήφανοι που τον τιμούμε σήμερα εδώ“. επισήμανε ο πρωθυπουργός.