Τρ. Μάι 28th, 2024

Μητσοτάκης: Μεγάλη ημέρα η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα Social Media χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα για την Κρήτη, μετά τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη της Κρήτης στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση του νησιού με την Αττική το 2023.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα προς την «πράσινη μετάβαση» και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κρήτη. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW. Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023.

Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η διασύνδεση:

Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.
Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.
Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά.
Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην «πράσινη μετάβαση». Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης.