Σα. Σεπ 23rd, 2023

Μια σοβαρή υπενθύμιση για την Παγκόσμια  Ήμερα  Φιλίας, από την καλλιτεχνική  ομάδα Μεταμόρφωση, με την προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ για τον Φιλέλληνα Μπάιρον  βασισμένη στο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια σοβαρή υπενθύμιση για την Παγκόσμια  Ήμερα  Φιλίας, από την καλλιτεχνική  ομάδα Μεταμόρφωση, με την προβολή  βραβευμένου ντοκιμαντέρ για τον Φιλέλληνα Μπάιρον βασισμένη στο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη.    

Η προβολή της ταινίας  «Ο Μπάιρον στην Αττική» υπό την αιγίδα της UNESCO Χίου – Οινουσσών – Ψαρών 

Η εκδήλωση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Μεταμόρφωση που αφορά στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ο Μπάιρον στην Αττική», σε σκηνοθεσία του Στάθη Ρέππα, τίθεται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Με πρωτοβουλία της Δρ Κατερίνας Γλυκού – Φωτεινιά, Αντιπρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, η καλλιτεχνική βραδιά που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:00, στο Συσκευαστήριο «ΑΡΙΣΤΟΝ Α» στο  Κιάτο στην  περιοχή Αρκούδα Μούλκι  , αποκτά τον σημαντικό αυτό υποστηρικτή.

Έννοιες όπως η  φιλία ,  η  ελευθερία, ο σεβασμός και η ανιδιοτέλεια  που αναδεικνύονται με σαφήνεια μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ και αφορούν σταθερά στις δράσεις που προβάλλει ο Όμιλος UNESCO, ήταν αυτές που οδήγησαν σε αυτή τη λαμπρή «συμμαχία».

Εορτασμός  της Ημέρας  30 Ιουλίου 

Η εκδήλωση  σκοπό έχει να  υπενθυμίσει το βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας. Που δεν είναι άλλο από τη φιλία μεταξύ των λαών, των χωρών, των πολιτισμών. Η γέφυρα και η εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία ταινία αφύπνισης και παραδειγματισμού για τη νέα γενιά υμνεί τον Φιλελληνισμό, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.”

Πληροφορίες για την ταινία και το πλαίσιο της δράσης

«Ο Μπάιρον στην Αττική» αποτέλεσε τον μεγάλο νικητή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου «ΓΕΦΥΡΕΣ» και πρόκειται για μια καλλιτεχνική δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ένα φωτεινό μέλλον με Δύναμη Ψυχής Άλφα εις τη ν». Αρκεί να πούμε ότι η θεματική αυτή απαρτίζεται από οχτώ δράσεις συνολικά, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023.

Η εν λόγω ταινία αποτελεί μια πρωτοβουλία του δημιουργού να αναδείξει για πρώτη φορά, μέσα από μια ταινία μεσαίου μήκους, την φιλελληνική πλευρά του Λόρδου Μπάιρον, ο οποίος σπούδασε την κλασική παιδεία και στη συνέχεια, αφού γνώρισε από κοντά την τότε πολιορκημένη από τους Τούρκους Ελλάδα, έγραψε γι’ αυτήν με χρυσά γράμματα. 

Ο Λόρδος Μπάιρον μέσα από τα μάτια του δημιουργού 

Οι εικόνες της Αθήνας που συμπλέκουν το χθες με το σήμερα, ο νεαρός περιηγητής που συναντάται σε ιστορικής αξίας τοπόσημα του κέντρου της πρωτεύουσας αλλά κι ο κεντρικός αφηγητής που συνδέει περίτεχνα τα κομμάτια της ζωής του Μπάιρον, είναι αρκετά για να κάνουμε τη δική μας καταβύθιση στον κόσμο του κεντρικού μας ήρωα. Οι σκέψεις, το έργο και σαφώς, η οργή του πρωταγωνιστή μας απέναντι στον Έλγιν και την Βρετανική κυβέρνηση για το ρήμαγμα του Παρθενώνα, μας κάνουν να αντιληφθούμε γιατί ο Πάνος Τριγάζης ένιωσε την ανάγκη να γράψει το βιβλίο «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική», πάνω στο οποίο βασίστηκε η εν λόγω ταινία. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που διέπει το ντοκιμαντέρ είναι ο θυμός και η θλίψη του Μπάιρον σε σχέση με όσα βίωνε η Ελλάδα από τους Τούρκους. 

Τα συνεχή πλάνα από τη φύση και τα μνημεία της Αθήνας και οι ήχοι πιάνου που συνοδεύουν όλη την ταινία, συναντούν εικόνες από πίνακες ζωγραφικής της εποχής και δημιουργούν ένα σκηνικό τέχνης μέσα στην τέχνη, αφήγησης μες στην αφήγηση. Πρόκειται για μια συζήτηση με τους εαυτούς μας σε σχέση με την «Ιθάκη» του καθενός, το πάθος για την υπεράσπιση των ιδανικών, ακόμη κι όταν αυτά ανήκουν σε μια, φαινομενικά, άλλη πατρίδα. Ένα ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον θεματικό πυλώνα «Ένα φωτεινό μέλλον με Δύναμη Ψυχής Άλφα εις τη ν» που παρουσιάζει φέτος η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση, για την αναζήτηση όσων μας παρακινούν να δημιουργούμε, να καινοτομούμε και να διεκδικούμε. 

Την εκδήλωση, η οποία έχει διάρκεια 2 ώρες, συντονίζει ο  Κωνσταντίνος Μπίσδας , Ηθοποιός Υπεύθυνος Θεατρικής ομάδας Αρσινόη

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον δημιουργό, κ. Στάθη Ρέππα, τον κ.  Χρήστο  Γώγο,   Νευροχειρουργός , Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα, επικεφαλής της αξιωματικής  αντιπολίτευσης .  

Την  εκδήλωση    θα μας  τιμήσει με την  παρουσία της  και η κ. Πηγή Λυκούδη, συνθέτρια της μουσικής για την ταινία «ο Μπάιρον στην Αττική» και ο Συγγραφέας   του βιβλίου που είναι  βασισμένη η ταινία Πάνος Τριγάζης. 

 Ομιλία θα γίνει από τον Αργύρη Καραβούλια, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΖΕΥΞΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ – ΖΕΥΞΙΣ MAGAZINE

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού με την παράταξη του Γιώργου Δαουλάρη – ΠΟΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ.

* Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η ταινία έχει συγχρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Βύρωνα. 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Στην εκδήλωση   θα γινει  μια γλυπτική  εικαστικη εγκατάσταση  ενος ιδιαίτερου εργου με τον τιτλο:  Σεβασμός.  Δημιουργήθηκε από την  νεαρή καλλιτέχνη  Άρτεμις Λυδία Παπαγεωργίου βασισμένο στην τεχνη της Βιβλιογλυπτικής. Ο σεβασμός παρουσιάστηκε το  European Centre  for Architecture  Art,  Design and Urban Studies να  συμμετέχει στην  έκθεση στο ENERGY ATΕHENS 2022 μετά από την πρόσκληση, που έγινε στην  καλλιτεχνική ομάδα Μεταμόρφωση,  .  

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Εισιτήρια: 8 ευρώ στο ταμείο 

Κρατήσεις εισιτηρίων: 

Τοποθεσία: Συσκευαστήριο Γιαμπουράνη «ΑΡΙΣΤΟΝ Α», Κιάτο Κορινθίας – Θέση Αρκούδα https://goo.gl/maps/pDPkdEdkpq99TmWcA