Δε. Αυγ 15th, 2022

Μ. Παγώνη: Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς στα παιδιά (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο εμβολιασμός των παιδιών, οι δισταγμοί των γονιών και το παράδειγμα της Δανίας που ήρε όλους τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορονοϊό και η τρίτη δόση του εμβολίου ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

 

https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themata-septemvrios/20210914-APOTIS6-PAGONI.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2021/09/20210914-APOTIS6-PAGONI.jpgΜιλώντας για τον δισταγμό των γονιών να επισπεύσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους η κ. Παγώνη ανέφερε ότι είναι μια λογική αντίδραση. «Δεν έχουμε ενημερώσει πλήρως τους γονείς γιατί ήταν το καλοκαίρι στη μέση. Τα ποσοστά (εμβολίασμού) είναι πολύ χαμηλά. Στις ηλικίες 12 -15 είναι 13% και 21% στις ηλικίες 15 – 17. Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς στα παιδιά, που είναι μέσα σε κλειστές αίθουσες. Πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα. Είναι από τα πιο σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν στα σχολεία εκτός από τη μάσκα και τις αποστάσεις των δύο μέτρων. Είναι ένα “πακέτο” που σε βγάζει από αυτή την ιστορία που λέγεται Covid-19».

Σχολιάζοντας τα 3.000 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα παιδιά, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά, η κ. Παγώνη είπε ότι η προοπτική, αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, είναι δυσοίωνη. «Στην Αμερική τα στοιχεία που έχουμε για τα παιδιά είναι απογοητευτικά. Αναγκάστηκαν στο Λος Άντζελες και έβαλαν υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σχολεία γιατί είχαν πάρα πολλά κρούσματα. Το ένα τρίτο των κρουσμάτων νοσηλεύθηκαν, μάλιστα, σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αν τα παιδιά φτάνουν να μπαίνουν σε ΜΕΘ αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, θα πρέπει να πάνε συνεργεία του ΕΟΔΥ στα σχολεία για να εμβολιάσουν τα παιδιά και να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία εμβολιασμού και οι ιδιώτες γιατροί. «Τον σπουδαιότερο ρόλο θα τον παίξουν οι παιδίατροι που ξέρουν το ιστορικό τους. Όλοι μπορεί να βοηθήσουν. Έχει σημασία η ενημέρωση».

Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με τους αρνητές

Αναφερόμενη στους αρνητές των εμβολίων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι το ποσοστό τους είναι μικρό και δεν πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί.

«Οι αρνητές του εμβολίου είναι ένα 7% και πλέον δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κάποιος με αυτούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ένα ποσοστό 35% που φοβούνται, έχουν κάποια νοσήματα και δεν έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να εμβολιαστούν για ένα λόγο παραπάνω, καθώς έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Μιλώντας για την τρίτη δόση και την αναγκαιότητα χορήγησής της, η κ. Παγώνη ήταν απόλυτη: «Οι μελέτες πλέον είναι ξεκάθαρες. Οι καρκινοπαθείς πρέπει στο εξάμηνο να κάνουν την τρίτη δόση γιατί τα αντισώματα έχουν μειωθεί. Συνεχίζουν μετά οι υγειονομικοί, οι οποίοι επιστρέφουν στις οικογένειες τους. Επίσης, οι άνω των 60 ετών δείχνουν ότι θα πρέπει να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση. Δεν θα έχουμε έναν καλό χειμώνα αν δεν πάνε να εμβολιαστούνε, ιδιαίτερα όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι μεγάλες ηλικίες και οι ανεμβολίαστοι. Είναι τραγικό να λέμε πόσοι νοσηλεύονται σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας».