Τε. Ιούλ 24th, 2024

Νέα Επίδαυρος: Εκδηλώσεις για την εθνοσυνέλευση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις διήμερες εκδηλώσεις που παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Επίδαυρο για την 198η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Μιλώντας ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος και στα μηνύματα που διαχρονικά εκπέμπει. Ο Π. Νίκας μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Η πεμπτουσία της Ελληνικής Επανάστασης είναι ασφαλώς η διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία σε αυτό το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα είναι σαφώς επηρεασμένα και από τη Γαλλική Επανάσταση και από τον Διαφωτισμό.

Είναι πράγματι πολύ τιμητικό για τους εξεγερμένους Έλληνες ότι στη διαμόρφωση του πρώτου τους Συντάγματος δεν φοβήθηκαν ούτε την Τουρκία, ούτε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις τους στο συνέδριο της Βιέννης, υπό την προεδρία του Μέτερνιχ”.

Τις εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρέθηκε επίσης και ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Επιδαύρου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Βουλή των Ελλήνων.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης οι βουλευτές Ιωάννης Ανδριανός, Ιωάννης Γκιόλας, ο Αλέξανδρος Πουλάς και ο δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.

Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνήλθε στην Επίδαυρο από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 16 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”, έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.

Στον τόπο όπου μπήκαν τα θεμέλια για τη διακήρυξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί εορταστικές εκδηλώσεις. Στη Νέα Επίδαυρο πριν από 198 χρόνια έγινε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων όπου και ορίστηκε ο τρόπος προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Την 1η Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Σ’ αυτό το Σύνταγμα ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων αλλά και το πως μπήκαν τα γερά θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων αλλά και το χρέος που έχουν οι νέες γενιές για την προάσπιση της εθνικής υποθήκης.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Ιωάννης Ανδριανός, Ιωάννης Γκιόλας, ο Αλέξανδρος Πουλάς και ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.