Πα. Αυγ 19th, 2022

Νέα ισχυρή κακοκαιρία που θα θυμίζει «Ιανό» – Πότε θα «χτυπήσει»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άστατος θα είναι και σήμερα ο καιρός, ενώ μια νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη, με τα φαινόμενα να θυμίζουν αυτά του Ιανού. Αυτό αναφέρει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σημερινή του πρόβλεψη για τον καιρό.

Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει πως στο τέλος της εβδομάδας νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό όλης της χώρας, με τα φαινόμενα να ξεκινούν από το Ιόνιο και σταδιακά να μετακινούνται προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των φαινομένων να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι. Ο μετεωρολόγος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:

«Με κακοκαιρία όλη η νέα εβδομάδα και μάλιστα από Πέμπτη και μετά έρχεται βαρομετρικό χαμηλό που θα προσπαθήσει να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά θυμίζοντάς μας τον Ιανό που μας έπληξε πέρυσι. Μεγάλη προσοχή!».

Τη Δευτέρα ο καιρός στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά αλλά και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες. Ωστόσο, στο νότιο – νοτιοανατολικό Αιγαίο ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, θα επικρατήσει άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες ειδικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από το βράδυ. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος, χωρίς σημαντικά φαινόμενα, ενώ από την Πέμπτη έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που σε σφοδρότητα θα μοιάζει με αυτή του «Ιανού».

Τι είχε προκαλέσει ο «Ιανός»

Ο «Ιανός» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ήταν μία από τις ισχυρότερες κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε στις 16/09/2020 και κράτησε μέχρι 20/09/2020. Ήταν ένα βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (medicane) που δημιουργήθηκε στο Νότιο Ιόνιο και κινήθηκε προς τη χώρα μας.

Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν θυελλώδεις ανέμοι με ριπές έως 194 km/h, ραγδαίες βροχοπτώσεις (πάνω από 350 mm σε 1 ημέρα), κατολισθήσεις, υψηλός κυματισμός και πλημμυρίδα. Επιπλέον πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας δέχθηκαν μεγάλα ύψη υετού προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές και οδήγησαν στον θάνατο 4 ανθρώπους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι όπου κατέρρευσαν κτίρια.