Δε. Ιούλ 22nd, 2024

Νέα μέτρα – Σαρωτικοί και πιο αυστηροί έλεγχοι από το Σάββατο με 8.000 αστυνομικούς στους δρόμους – Πού θα δοθεί έμφαση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επί ποδός θα βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπoυργειου Ανάπτυξης, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των νέων μέτρων που βασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου με την παρουσία υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας. 

Πού θα δοθεί έμφαση – Το μοτίβο των ελέγχων

Στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Το μοτίβο των ελέγχων προσανατολίζεται στους κλειστούς χώρους. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», προειδοποίησε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Ο κ. Μπίνης, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται, οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό. 

Δύο στάδια

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Τι έκαναν οι ανεμβολίαστοι

Με τη νέα δέσμη μέτρων που αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της πανδημίας, ώστε να μην αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, που ήδη έχουν αρχίσει να γεμίζουν ξανά με τους γιατρούς να βρίσκονται στα όρια των των αντοχών τους.

Παράλληλα μέσω των νέων μέτρων, επιχειρείται να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν στάσιμοι.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήδη, κινητοποίησαν τους ανεμβολίαστους σε δύο κατευθύνσεις: Κάποιοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό – αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα ημερήσια ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και άλλοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο ώστε να γλιτώσουν -έστω προσωρινά- το έξοδο του rapid test.