Την άμεση και γρήγορη εκτίμηση των μεγάλων καταστροφών και πλήρης αποζημίωση των αγροτών, από την έντονη χαλαζόπτωση στις 4 Απρίλη 2025 στην Κορινθία ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, στο κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρονται τα εξής:
«Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την Παρασκευή 4 Απρίλη 2025, μεγάλη περιοχή του Νομού Κορινθίας και κυρίως τους Δήμους Σικυωνίων (Τ.Κ. Κρυονερίου, Σουλίου, Μεγάλου και Μικρού Βάλτου, Βελίνας, Λαλιωτίου, Μποζικών, Τιτανίου κ.α.), Βέλου – Βόχας (Τ.Κ. Χαλκίου, Σουληναρίου, Ελληνοχωρίου) και Νεμέας (Τ.Κ. Αρχαίας Νεμέας), με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες έως ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως αμπελώνων (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια), βερικοκιάς, μηλοειδών, αχλαδιών, ελαιώνων και άλλων καλλιεργειών, όπου πέρα από τον καρπό έχει υποστεί ζημιά και το φυτικό κεφάλαιο.
Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς είναι σε απόγνωση, αφού η έντονη χαλαζόπτωση έρχεται να αποτελειώσει ότι απέμεινε από τον παγετό που έπληξε πολλές από αυτές τις περιοχές το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι επιπτώσεις από την νέα καταστροφή θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε., με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές αγροτοπαραγωγού.
Η απόγνωσή τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες, γνωρίζουν ότι θα έρθουν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με έναν αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί, με τους γνωστούς «κόφτες» και εξαιρέσεις, όπως είναι η περίπτωση των δεντροκαλλιεργειών που βρίσκονταν στο “προανθικό” στάδιο.
Άμεσα, επιβάλλεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να:
– Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (εκτίμηση, αποτίμηση) καταγραφής των ζημιών και να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις στο 100% των πραγματικών ζημιών και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που έχει κόφτες και εξαιρέσεις.
– Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, πάγωμα κάθε οφειλής των πληγέντων αγροτών προς τους δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δήμους κλπ), καθώς και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
– Να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη και τα καιρικά φαινόμενα.
– Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία, κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές».