Σα. Απρ 13th, 2024

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Απόψε η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία (Live)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η σημερινή, καθώς η Ελλάδα από το βράδυ, θα γίνει η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην του κυβερνώντος κόμματος το στηρίζουν και τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ για να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις αρχές της και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου. Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές.

Το τελικό πολιτικό crash test έναντι του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξελίσσεται στη Bουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων να ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ονομαστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης θολώνει από διακινούμενους μύθους: «”Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα».

Επικαλούμενος την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ ο πρωθυπουργός θύμισε ότι σε αυτή αναφέρεται πως όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.

Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει της ψηφοφορίας του έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας την Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον απέχει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς. Σας καλώ σήμερα στη Βουλή να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ατελές» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό όπως το «αν η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση και χρειάστηκε ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»

Το γάντι σήκωσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.

Συγεκριμένα ανέφερε ότι «αποκρύψετε την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και η αλήθεια κύριε Φάμελλε είναι πολύ απλή. Έχει όνομα: Πάνος Καμμένος».

Το εσωτερικό της πρόβλημά να μην το μεταβιβάζει στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για μια θετική μεταρρύθμιση που αφορά στα ίσα δικαιώματα: « για το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτους δικαίου είναι ζητήματα ταυτοτικά, αξιακά. Πιστεύουμε βαθιά ότι ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας ή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από μια κοντόφθαλμη λογική, μια κοντόφθαλμη οπτική, μια λογική πολιτικού κόστους».