Σα. Μαρ 2nd, 2024

Ξεκινούν πάλι τα δρομολόγια-Αντιπαράθεση για την απροειδοποίητη απεργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αντιπαράθεση ξέσπασε για την ξαφνική απροειδοποίητη απεργία του σωματείου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε τρένα και Προαστιακό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας για το ασφαλιστικό.  Τα δρομολόγια των τραίνων και του Προαστιακού ξεκινούν και πάλι. Αποχώρησαν από το αμαξοστάσιο οι διαμαρτυρόμενοι. «Θα αποζημιωθούν οι επιβάτες» λέει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Remaining Time-0:28FullscreenUnmute

Λίγο μετά τις 15:00, ξεκίνησαν δρομολόγια των τρένων στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, και ορισμένα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

«Κίνηση λογικής» χαρακτηρίζει την αποχώρηση των καταληψιών από το αμαξοστάσιο του Ρέντη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ταυτόχρονα: «Άλλο να απεργείς κι άλλο να κλειδώνεις το αμαξοστάσιο και να μην αφήνεις να φύγουν τα τρένα».

«Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες, διαμηνύει ο υπουργός, ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν βάζει κανένα συμφέρον πάνω από το καλό του πολίτη».

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα, σημειώνοντας ότι ενώ από χθες το απόγευμα πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, δεν ειδοποιήθηκε το επιβατικό κοινό, αλλά ούτε και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, «κάτι το οποίο δείχνει τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους και της ελληνικής νοοτροπίας συγκεκριμένων συνδικαλιστών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη.

O διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι έγινε το πρωί αιφνιδιαστική κατάληψη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη από προσωπικό του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού, σημειώνοντας πως οι μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στη θέση τους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Πάνος Παρασκευόπουλος, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία από τα σωματεία τους, τα οποία και συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.

Την λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε σήμερα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δηλώνοντας πως την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ γνωστοποιεί πως θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών, «παρότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τη σημερινή εικόνα στη σιδηροδρομική συγκοινωνία» και δηλώνει πως μέχρι αργά χθες το βράδυ «η διοίκηση του ΟΣΕ τη διαβεβαίωνε ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση (για συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία) και ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.  «Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», ανέφερε η πρωινή ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ