
Το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 για τους μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ταυτόχρονα έγινε γνωστή και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο, οι Πανελλήνιες 2025 ξεκινούν την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025, παραδοσιακά, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025. Τα ειδικά μαθήματα στα ΓΕΛ ξεκινούν στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 25 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του υπουργείου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) έχουν ώρα έναρξης τις 08.30΄ πμ και οι υποψήφιοι οφείλουν να βρίσκονται στις αίθουσες το αργότερο μέχρι τις 8, ενώ η διάρκεια εξέτασης για κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), με τη διαφορά ότι η διάρκεια εξέτασης στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο θα είναι τέσσερις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από ημερήσια ή εσπερινά λύκεια.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα μαθημάτων έχει ως ακολούθως:

Η εξέταση για τα ειδικά
και μουσικά μαθήματα
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 πμ για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 πμ και μέχρι τις 09:30 πμ για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 10:00 πμ.
Η διάρκεια της διαδικασίας ανά μάθημα έχει ως εξής:
– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
– των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο,
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια 3 ώρες και 30΄ λεπτά.
Τέλος, ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2025-2026, ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 16/6/2025 μέχρι και την Παρασκευή 27/6/2025.
Αλλαγές για τους φετινούς υποψήφιους
Νέες τροποποιήσεις στην ένταξη Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία θα βρουν οι φετινοί υποψήφιοι που θα πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι αλλαγές αυτές ισχύουν μόνο για όσους συμμετέχουν στις εξετάσεις έτους 2025 και εφεξής.
Συγκεκριμένα, με υπουργικές αποφάσεις γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στην ένταξη των Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία:
α) Εντάσσεται και στο 1ο Επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (Κιλκίς).
β) Στο 2ο ΕΠ Θετικών και Τεχνολογικών επιστήμων εντάσσονται τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αθήνας, Καβάλας, Κοζάνης, Πάτρας, Τρίπολης, Αγίου Νικολάου.
Επίσης, στο ίδιο πεδίο και υπό τον τίτλο Στρατιωτικές Σχολές, εντάσσονται τα Τμήματα Πληροφορικής (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης και Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης – Ραδιοναυτίλοι
γ) Στο 3ο ΕΠ Επιστημών Υγείας και Ζωής εντάσσονται το Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών Ηρακλείου και το Επιστήμης των Υλικών Πάτρας.
δ) Στο 4ο ΕΠ Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής εντάσσονται τα τμήματα:
– Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος)
– Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)
– Συστημάτων Ενέργειας (Λάρισα)
– Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (Αιγάλεω)
– Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (Κέρκυρα)
– Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (Θεσσαλονίκη)
Ακόμη, στο ίδιο πεδίο και υπό τον τίτλο Στρατιωτικές Σχολές, εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης.
