Πα. Αυγ 19th, 2022

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα «Νικητάρεια 2019»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικητηράς, υπήρξε ένας απ’ τους γενναίους αγωνιστές του 1821.

Ορμητικός και ακατάβλητος, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Οθωμανών.

Ήδη, απ’ τη μάχη των Δολιανών, απέκτησε το όνομα του «Τουρκοφάγου» και διακρίθηκε, επανειλημμένα στις διάφορες φάσεις του Αγώνα.

Για τις υπηρεσίες του σ’ αυτόν, μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, έλαβε τιμητικές διακρίσεις, διορίστηκε γερουσιαστής και διατέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ωστόσο, πέρα απ’ αυτά, ο Νικηταράς, συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, δικάστηκε και απαξιώθηκε.

Αποφυλακίστηκε σχεδόν τυφλός, μιας και έπασχε από διαβήτη που δεν γνώριζε.

Πάμπτωχος και ξεχασμένος, η πολιτεία, του δίνει «άδεια επαιτείας», έξω από εκκλησία του Πειραιά, για ζητιανιά κάθε Παρασκευή.

Ο γενναιότερος των γενναίων, πέθανε σε ηλικία λίγο πάνω απ’ τα 60 έτη και ενταφιάστηκε δίπλα στον Θ. Κολοκοτρώνη, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Στο Τουρκολέκα Μεγαλόπολης, χθες, θεσμικοί παράγοντες της περιοχής, οργάνωσαν προς τιμή του, τα γνωστά «Νικητάρεια».

Οι τιμητικές εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις, στο ιστορικό Τουρκολέκα (τέως δήμος Φαλαισίας).

Έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του επιβλητικού ηρώου του Νικηταρά, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, η κατάθεση στεφάνου απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τήρηση σιγής ενός λεπτού και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εν ‘ συνεχεία, ο Πρόεδρος, πήγε στην διπλανή εκκλησία του νεομάρτυρα Ιωάννη Σταματελόπουλου, ενώ αμέσως μετά, μετέβη στο σπίτι του Νικηταρά, που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο απ’ τον Αύγουστο του 2015. Ξεναγήθηκε στους χώρους και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. Εκ μέρους της επίσημης πολιτείας, στο γραπτό μήνυμά του, ο Πρόεδρος, ζήτησε ταπεινή και διαχρονική συγνώμη για τα όσα έκανε ή δεν έκανε προς τον Νικηταρά το νεοελληνικό κράτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Τουρκολέκα, με στάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής και στην κεντρική, ιστορική εκκλησία της Παναγίας.

Πριν την αναχώρηση, ο Πρόεδρος, παρέστη στην ανοιχτή εκδήλωση των διοργανωτών, στο προαύλιο του σχολείου, όπου και δέχθηκε τρεις (3) βραβεύσεις. Σε χαιρετισμό του, κάλεσε άπαντες να φροντίσουν να κρατούν στην επιφάνεια την ιστορία, ώστε να μπορέσουν οι νέες γενιές, να την αξιοποιήσουν, έτσι όπως αυτή επιτάσσει.

Η ΕΡΤ Τρίπολης, ακολούθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σ’ όλα του τα βήματα στο ένδοξο Τουρκολέκα Μεγαλόπολης και σας παρουσιάζει το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς ert.gr