«Πάγωμα» του διαγωνισμού για μετρητές ζητά από το ΣτΕ η Landis+Gyr
Η ελβετική εταιρεία με τη μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό για τους μετρητές και ζητά να «παγώσει» η διαδικασία μέχρι να κριθεί η προσφυγή της, όπως αναφέρει ο ιστότοπος businessdaily.gr
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε η Landis+Gyr την περασμένη Πέμπτη, 9 Μαρτίου κατά της απόφασης αποκλεισμού της εταιρείας από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές. Παράλληλα, αιτήθηκε το «πάγωμα» του διαγωνισμού με την απόφαση του ΣτΕ να αναμένεται εντός του επόμενου 15ημέρου.
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να απαιτήσουν ισότιμη αντιμετώπιση έναντι του θεμελιώδους λάθους που συντελέστηκε προς την εταιρεία, όπως ισχυρίστηκαν. Μάλιστα, εφόσον δεν υπάρξει θετική απόφαση από το ΣτΕ, η εταιρεία προτίθεται να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ θα επανεξετάσει και την πορεία της στην Ελλάδα, όπου διατηρεί μεγάλη μονάδα παραγωγής μετρητών.
«Για ποιο λόγο αποκλείστηκε η μόνη εταιρεία με εργοστάσιο στην Ελλάδα χωρίς να ζητηθεί καμία διευκρίνιση;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας Werner Lieberherr, κάνοντας λόγο για άδικη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, όπως τόνισε, σε κάθε επίσημο έγγραφο που κατατέθηκε από την εταιρεία σημειώθηκε ξεκάθαρα ότι η παραγωγή των μετρητών θα γίνει στην Κόρινθο. «Όπως γίνεται σαφές στην αίτησή μας, η Κόρινθος είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό εργοστάσιο μεγάλων όγκων παραγωγής της Landis+Gyr στην Ευρώπη, που παράγει για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ασίας – Ειρηνικού. Συνεπώς ήταν αυτονόητο ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών για τον ΔΕΔΔΗΕ θα γινόταν στην Κόρινθο», δήλωσε ακόμη ο Werner Lieberherr.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας πως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο να επανέλθει με διευκρινίστηκες ερωτήσεις, εφόσον διαπίστωνε κάποιο τυπικό λάθος στη διαδικασία. Όπως σημείωσαν τα στελέχη της εταιρείας εξηγώντας τι συνέβη σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού έως σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr A.Ε. στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD). Εντούτοις, παρουσιάζοντας τα σχετικά έγγραφα, η εταιρεία τονίζει πως δεν παρέλειψε να δηλώσει ως υπεργολάβο την ελληνική εταιρεία και ότι ακολούθησε τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ.
Πιο αναλυτικά, η Landis+Gyr AG, μέσω των εκπροσώπων της δηλώνει ότι συμπλήρωσε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων) για τη Landis+Gyr A.Ε., καθώς η Landis+Gyr A.Ε. αποτελεί φορέα στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG προκειμένου να πληροί τα κριτήρια επιλογής.
Επιπρόσθετα, η Landis+Gyr AG ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, είναι ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης. Σε κάθε έγγραφο και αίτηση η εταιρεία ανέφερε πως η παραγωγή θα γίνει από το εργοστάσιο στην Κόρινθο που έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 έξυπνων μετρητών ετησίως.
Ακόμη, ο CEO της εταιρείας σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από τη Landis+Gyr, αντιθέτως αναγνώρισε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την προεπιλογή – κάτι που δεν θα συνέβαινε χωρίς τη δήλωση και την εξάρτηση από τη Landis+Gyr A.Ε.
Υπογράμμισε, επίσης, το σημαντικό ρόλο της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Όπως είπε, στα 51 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στην Κόρινθο κατά την τελευταία πενταετία, ενώ τόνισε ότι η μονάδα της στην Κόρινθο αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη περισσότερων από 80 από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ετησίως.