Πε. Μάι 30th, 2024

Πάρνηθα: Καίγεται σπίτι στην Αγ. Παρασκευή – Φεύγουν όπως όπως οι κάτοικοι – Στιγμές από την εκκένωση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να σώσουν περιουσίες στο δήμο Αχαρνών καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλο το βράδυ με επίγειες δυνάμεις στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα. Ο αέρας έχει δυναμώσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι κάτοικοι να αναγκάζονται εκκενώσουν την Αγία Παρασκευή.


Η φωτιά που από το Meteo χαρακτηρίστηκε ως «οπισθοδρομούσα» συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, μπήκαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Κάτοικοι φορτώνουν σε αυτοκίνητα λιγοστά υπάρχοντα και αποχωρούν από την περιοχή. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδαμε να ξεπηδούν φλόγες» ανέφερε η Μαίρη Σκανδάλη περιγράφοντας ότι ήδη το πρώτο σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Πάρνηθα: Καίγεται σπίτι στην Αγ. Παρασκευή – Φεύγουν όπως όπως οι κάτοικοι – Στιγμές από την εκκένωση
Στις φλόγες έχει παραδοθεί τουλάχιστον ένα σπίτι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν αναγκαστηκά την περιοχή.

Απομακρύνθηκαν 150 ηλικιωμένοι

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Πάρνηθα: Καίγεται σπίτι στην Αγ. Παρασκευή – Φεύγουν όπως όπως οι κάτοικοι – Στιγμές από την εκκένωση

Χάρη στο ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής σβήστηκαν οι φωτιές που είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών στην Πάρνηθα, στο δήμο Αχαρνών. Στις παρυφές της Πάρνηθας βρίσκεται η Μαίρη Σκανδάλη καταγράφοντας τις προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστών να κατασβέσουν τις διάσπαρτες εστίες. Και όπως είπε τις προσπάθειες τους ευνοεί το γεγονός ότι κοντά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ απ’ όπου ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα

Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά

Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό. Το ευτύχημα είναι έχουν ξεκινήσει να πετούν τα εναέρια μέσα.

Συνολικά 202 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

www.ertnews.gr