Σα. Απρ 1st, 2023

Πέτσας: Διανύουμε τις δυο πιο κρίσιμες εβδομάδες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διανύουμε τις δυο πιο κρίσιμες εβδομάδες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Χαρακτήρισε συγκινητική τη συμμόρφωση των πολιτών «σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα σε καιρό ειρήνης», τα οποία επιβλήθηκαν «μετά τα δείγματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από λίγους σε βάρος των πολλών». Ανέλυσε τους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, μίλησε για έγκαιρη συντονισμένη αντίδραση με τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ διέψευσε ως fake news τη δημιουργία νέων δομών μεταναστών στην ενδοχώρα.

Όπως είπε έχουν ληφθεί μέτρα για τους πολίτες τρίτων χωρών στα ΚΥΤ και γίνεται έλεγχος από την ΕΛΑΣ. Εντός των περιμέτρων τους αναπτύσσονται υγειονομικές μονάδες για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων του κορονοϊού. Για τις 28 δομές, είπε πως ο έλεγχός τους περνά στο υπουργείο μετανάστευσης. Διέψευσε ως fake news τη δημιουργία 28 νέων δομών και πως ό,τι γίνεται αφορά τις 28 υφιστάμενες.

Από σήμερα, ανακοίνωσε πως διακόπτονται οι πτήσεις της Aegean, με εξαίρεση μικρό αριθμό πτήσεων από και προς Βρυξέλλες και υπενθύμισε απαγορεύτηκαν όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία.

Για την ενίσχυση του συστήματος, υπενθύμισε την ΠΝΠ για διάθεση όσων πόρων χρειαστούν για την αντιμετώπιση των αναγκών. Προσθέτουμε κρεβάτια ΜΕΘ, αναπνευστήρες και αναλώσιμα, είπε. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φθάνει τις 813, εξ αυτών 695 δημόσιες, 118 ιδιωτικές, οι κλίνες για απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι 2113, ενώ το Παμακάριστος, το ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγα στο Αγ. Βαρβάρα, και το ιδιωτικό Αττικα στην Ελευσίνα νοσηλεύουν αποκλειστικά τέτοια περιστατικά, σημείωσε.

Όπως είπε μέσω των πρόσφατων προσλήψεων έχουν αναλάβει υπηρεσία 279 γιατροί, 1077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 3285 προσλήψεις ξεπερνώντας τον αρχικό προγραμματισμό κατά 64%.

Για τις προμήθειες υλικών άμεσης ανάγκης, για τα οποία μαίνεται πόλεμος στην παγκόσμια αγορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, το υπουργείο υγείας έχει προχωρήσει σε παραγγελίες. Το Σάββατο, όπως είπε η Ελλάδα παρέλαβε σημαντικές προμήθειες από την Κίνα, ενώ δωρεές έγιναν από κινεζικές επιχειρήσεις και από Έλληνες. Είναι σημαντική η συνεισφορά όσων μπορούν στον κοινό αγώνα, τόνισε και είπε πως όσοι κάνουν δωρεά απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, είπε πως η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά καθώς παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας. «Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο» είπε. O ίδιος προανήγγειλε από την επόμενη εβδομάδα ότι θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος στήριξης ατόμων και επιχειρήσεων, ενώ τον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Αναφέρθηκε στην επιστολή των 9 ηγετών την οποία συνυπογράφει και ο Eλληνας πρωθυπουργός για την έκδοση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δεν έγινε στην κρίση χρέους, είπε ο κ. Πέτσας και εξέφρασε την ελπίδα να εκδοθεί το ομολογο-corona και να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ESM.

Για τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας, είπε ότι:

– Προχωρά η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ολοκληρώθηκε η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στα Γυμνάσια.

– Από το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι μια σειρά από διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο.

– Διευρύνεται διαρκώς η αλυσίδα της ψηφιακής αλληλεγγύης digitalsolidarity.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Μένουμε σπίτι, δεν είμαστε μόνοι», με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 επιχειρήσεων και φορέων, που προσφέρουν υπηρεσίες δωρεάν, ή με χαμηλότερο κόστος. Παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές, δωρεάν πρόσβαση για Video Streaming και Enterprise Video Streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

– Για τη στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη ενισχύεται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, πέραν των εργαζομένων γονέων, σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου με βαριές παθήσεις

Επίσης είπε μέχρι και χθες 8.785 γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η διπλασίασε η Κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ, είπε ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές, και πως η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.. «Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά τα περί υπερκοστολόγησης από την κυβέρνηση των τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, είπε ότι με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

Πηγή ΕΡΤ

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr