Κυ. Ιούν 26th, 2022

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της Ισότητας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ήταν 8 Μαρτίου του 1857, όταν εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και έκτοτε η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.  

Σήμερα 8 του Μάρτη 2021, οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική, την εξάλειψη της έμφυλης βίας, του σεξισμού, των γυναικοκτονιών και των ανισοτήτων.  

Η πανδημία, και οι πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έφεραν σε δυσμενέστερη θέση τις γυναίκες, επιβαρύνοντας τες με την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εξαρτημένων, με την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και  την εργασία στο σπίτι, εμποδίζοντας τον διαχωρισμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυξάνοντας φαινόμενα νέων μορφών ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και περιστατικών έμφυλης βίας.

Η  σημερινή κυβέρνηση δέσμια των ακροδεξιών και πατριαρχικών της αντιλήψεων, ταυτίζει το ρόλο των γυναικών με την οικογένεια και τη μητρότητα, χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, δημιουργεί θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί Ισότητας των Φύλων, υποβαθμίζοντας την και περιορίζοντας την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε οριζόντιες πολιτικές, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα.

Σήμερα 8 του Μάρτη, και κάθε μέρα, όλες και όλοι υψώνουμε τείχη σε αναχρονιστικές πατριαρχικές στερεότυπες πρακτικές, οι οποίες υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της Ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων!

Ο αγώνας είναι συνεχής και μας αφορά όλες και όλους.

Κόρινθος, 08 Μαρτίου2021

Νομαρχιακή Επιτροπή  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας