Κυ. Ιαν 29th, 2023

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία-Πορεία στο κέντρο της Αθήνας (video)

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλης και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πανελλαδική, πανυγειονομική 24ωρη απεργία προγραμματίζουν για σήμερα, 23 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και 7ωρη στάση εργασίας 8:00-15:00 για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Περίπου 400 μέλη των δύο ομοσπονδιών  μετά τη συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη  πραγματοποιούν πορεία προς την Πλατεία Βάθη και το υπουργείο Υγείας.

Λόγω της πορείας η τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην λεωφόρο Β.Σοφίας και λειτουργεί μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας  και η κίνηση των οχημάτων είναι αυξημένη απο την συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Λ. Κηφισίας  μέχρι το Σύνταγμα. Η πορεία αναμένεται να καταλήξει λίγο μετά τις 11 π.μ στο υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έμεινε «αβοήθητο να προσπαθεί να αποκρούσει το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της κάνει λόγο για «δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη».

Σημειώνει ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν «απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, ενώ το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορονοϊό». Επιπλέον σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».

Επίσης  στην ανακοίνωση της απορρίπτει τα σχέδια του υπουργείου για το ΕΣΥ. Περιγράφεται  μάλιστα ως «το σύστημα υγείας των συγχωνεύσεων τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου – επιχείρηση κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου Σαντορίνης, των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Κλειστών Νοσηλίων (DRGs), των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Οι δύο Ομοσπονδίες  διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πηγή: ertnews.gr

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr