Τρ. Ιούλ 16th, 2024

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας : Το 2020 έτος αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εκατό χρόνια μετά την κοίμησή του, που έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου 1920, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει τη φετινή χρονιά στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, που συνέδεσε το βίο του με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, υπηρετώντας ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μιλώντας προς την παροικία, κατά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στην πατριαρχική ιερά μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

«Σήμερα κηρύσσω την έναρξη των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος ήρθε εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο ναό ως διάκος και χειροτονήθηκε ιερέας από τον Πατριάρχη Σοφρώνιο, και ο οποίος μάλιστα αργότερα του έδωσε και τη χάρη της αρχιεροσύνης, χειροτονώντας τον ως Μητροπολίτη Πενταπόλεως, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο Χαμζάουι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και το σπίτι όπου έμεινε ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου» τόνισε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Β΄.

Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδου Κασιμάτη, της προέδρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας, Μαρίας Φορμόζη, και πολλών εκπροσώπων παροικιακών σωματείων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας για το βίο του Αγίου, αναφέρθηκε στις πολλές εκδηλώσεις που προετοιμάζονται φέτος στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νότια Αφρική στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Έτσι, αναφέρθηκε στα θυρανοίξια του Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι της Λευκωσίας, που σύντομα θα πραγματοποιηθούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο αυτό γίνεται με τη βοήθεια και την αγάπη της Κυπριακής Εκκλησίας αλλά και της κυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες ευχαρίστησε θερμά, καθώς στην περιοχή αυτήν, κοντά στην πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου, ολοκληρώνεται η ομώνυμη εκκλησία, με ένα καμπαναριό 25 μέτρων για να διαλαλεί ότι «εδώ υπάρχει Ορθοδοξία».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα και θα γίνουν και τα εγκαίνια στο κατανυκτικό μοναστήρι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Γαργηττό Αττικής, που είναι επίσης αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο.

Ενώ και στη Νότια Αφρική, στο ομώνυμο μοναστήρι που έχει ανεγερθεί κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, προγραμματίζονται φέτος πολλές εκδηλώσεις, στο χώρο αυτόν που αναδεικνύεται ως «ένας φάρος αγάπης για τους Έλληνες και τους Αφρικανούς της χώρας αυτής», προσέθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Και ο κ. Θεόδωρος κατέληξε: «Οι άγιοι δεν ζούνε μόνο στις τοιχογραφίες και τις εικόνες. Ζούνε κοντά μας, κάθε στιγμή, ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου για να προστατεύει πάντοτε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ