Σα. Ιούν 22nd, 2024

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αγγλόφωνο Τμήμα Νοσηλευτικής στο Ελληνικό Αρκαδίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η σύμβαση υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα και τον αντιπρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Ως “ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη” και επισημαίνοντας ότι “η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της”.

Η υποδομή στο Ελληνικό θα αξιοποιηθεί από το ΕΑΠ για το υπό ίδρυση αγγλόφωνο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής με παράλληλη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα είναι στη Μεγαλόπολη.

Σημειώνεται ότι το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση είναι περίπου 1,5 χρόνος, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Η υπογραφή της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης -προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, πίστωση που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου- σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση εκ μέρους του ΕΜΠ των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου ανακατασκευής και συνολικής αναβάθμισης (ενεργειακής, αρχιτεκτονικής και στατικής) του ακινήτου της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Γορτυνίας με κύρια χρηματοδοτική πηγή αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το ως άνω έργο καθώς και η ανάπτυξη και η λειτουργία του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη ως κέντρο έρευνας, καινοτομίας και μάθησης -με έμφαση στις εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες- εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή. 

“Δημιουργούμε όραμα για τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, ένα όραμα δυναμικό, που δίνει σε νέους ανθρώπους την δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή αυτή” τόνισε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή -με επίκεντρο πάντα τον Δήμο Μεγαλόπολης- θα έλθουν στην περιοχή περί τα 7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό έργο της επιδίωξε την γρήγορη είσοδό της στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση “ώστε να αλλάξει το εν πολλοίς βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή παραγωγικό μοντέλο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνει στις περιοχές ο ενεργός πληθυσμός”. Πρόσθεσε ακόμα ότι μεταξύ άλλων, περίπου 100.000 στρέμματα αποκατεστημένων εδαφών στον Δήμο Μεγαλόπολης προορίζονται από την Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για να εγκατασταθούν επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κίνητρα που έχουν δοθεί.

Σε ένα “αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά την ευρύτερη περιοχή” αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον υπουργό, τον περιφερειάρχη, το ΕΜΠ, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η εξ αρχής διασφάλιση σχεδόν του συνόλου των απαιτούμενων πιστώσεων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΕΑΠ σχεδιάζει σημαντικές δραστηριότητες στις υποδομές της Μαυρακείου Σχολής -καλώντας τον Ν. Παπαθανάση να εγκαινιάσει την λειτουργία του Τμήματος παραδίδοντας ο ίδιος το πρώτο μάθημα-, ενώ επισήμανε την συμβολή στην όλη προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας τόνισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται μεγάλα έργα πολιτισμού στη Μεγαλόπολη, όπως το αρχαίο θέατρο, ενώ έχουν μπει σε σειρά έργα όπως η αντένα στη Μεγαλόπολη της ΔΕΘ Helexpo, αλλά και το κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο περιφερειάρχης εξήρε τον ρόλο του αναπληρωτή υπουργού στην υλοποίηση του οράματος της περιοχής, αλλά και το έργο του συνολικά, ενώ ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δεσμεύθηκε -απευθυνόμενος τόσο προς τους ακαδημαϊκούς, όσο και τους αυτοδιοικητικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση- ότι η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα τους.

Την βούληση των τριών μερών της σύμβασης για συνεργασία των αυτοδιοικητικών οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας επισήμανε στη συνέχεια ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα και την βεβαιότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για “έργο που τιμά την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον τόπο”.

Απέδωσε, εξ άλλου, εύσημα τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση, όσο και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της προσπάθειας η οποία ευοδώνεται με σημαντικά οφέλη για την περιοχή και τους ανθρώπους της.

Σε ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το Τμήμα του ΕΑΠ στο Ελληνικό και τη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει πόλο έλξης ανθρώπων και δραστηριοτήτων προς τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, αλλά και γενικότερα της Αρκαδίας και της Περιφέρειας, για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του εν λόγω έργου.

“Η Μεγαλόπολη παραμένει το κέντρο του προβλήματος” υπενθύμισε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εν λόγω δράση που αναπτύσσεται και δρομολογείται στο πλαίσιο της ΣΔΑΜ έχει επίκεντρο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό.

“Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την δράση αυτή καθώς αφορά σαφώς και τον Δήμο Μεγαλόπολης” σημείωσε, διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει σύντομα αξιοποίηση ενός χώρου στη Μεγαλόπολη όπου θα υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά τη σχολή, ενώ ως προς την διαμονή σπουδαστών, πρότεινε την αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου στην πόλη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Διοίκησης και Οινονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος αρμόδιος για το ΣΔΑΜ της περιοχής Μεγαλόπολης, οι Ιωάννης Χατζηγεωργίου αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ, Πελοπίδας Καλλίρης διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Ιωάννης Μπούκης διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε., Ηλίας Γεωργαντάς πρ. γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Σιέμπος αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης, Αντώνης Βασιλόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού και Ηλίας Μπαρμπαλιάς τ. πρόεδρος του Ελληνικού.