Δε. Μαρ 4th, 2024

Πιλοτική αναδάσωση με drone στα Γεράνεια Όρη – Η καινοτόμος τεχνική σε δύσβατες περιοχές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πιλοτική αναδάσωση με drone στα Γεράνεια Όρη – Η καινοτόμος τεχνική σε δύσβατες περιοχές

Η πρώτη πιλοτική αναδάσωση στην Ελλάδα με χρήση drone πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Γεράνεια Όρη σε αναδασωτέες εκτάσεις, κοντά στο Αλεποχώρι. Η πιλοτική αναδάσωση στα Γεράνεια Όρη έγινε παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Τα είδη σπόρων που χρησιμοποιήθηκαν στην αναδάσωση με drone ήταν κουτσουπιά, χαρουπιά, χαλέπιος πεύκη, κυπαρίσσι. Ολοι οι σπόροι είναι πιστοποιημένα από το δημόσιο δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας.

Η σπορά με drone αποτελεί μια καινοτόμο τεχνική στην αναγέννηση δασικών οικοσυστημάτων που διευκολύνει την υλοποίηση αναδάσωσης σε εδάφη δύσβατα και με μεγάλη κλίση. Το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έγινε υπό την αιγίδα του Τμήματος Δασοτεχνικών Έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Η πιλοτική αναδάσωση με drone ήταν χορηγία της Motor Oil Hellas, που έχει αναλάβει την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ο διπλός στόχος

Ο στόχος της πιλοτικής αναδάσωσης με drone στα σημεία που επιλέχθηκαν και ο σκοπός της τεχνικής φύτευσης με το μέσο αυτό είναι διπλός. Από τη μια, είναι η βλάστηση των σπόρων ώστε να εξελιχθούν σε δέντρα και από την άλλη είναι η φυσική διαβρωτική θωράκιση των εδαφών.

Οι δασικοί σπόροι είναι κλεισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο σφαιρίδιο που αποτελείται από άργιλο, τύρφη και άλλα υλικά συγκράτησης του σπόρου.

Αμυράς: «Αυτό που συμβαίνει στα Γεράνεια Όρη αποτελεί μοντέλο»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς έκανε αναφορά στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα και στάθηκε ιδιαίτερα και στη χορηγία της Motor Oil.

«Αυτό που συμβαίνει στα Γεράνεια Όρη αποτελεί μοντέλο για τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα. Η χορηγία της Motor Oil είναι καθοριστική για την υλοποίηση της αποκατάστασης της περιοχής, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του 2021. Χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Ο διευθυντής Έργων και Συνεργειών του Ομίλου Motor Oil, Μιχάλης Λιάρος, επισήμανε: «Η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος είναι η αρχή της εκτέλεσης των δασικών έργων με όρους και μεθόδους της νέας εποχής. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο τη βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».

Παγκοσμίως καινοτόμος τεχνική

Ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Καραβίτης ανέφερε ότι το εγχείρημα αποτελεί μια παγκοσμίως καινοτόμο τεχνική αναδάσωσης: «Η προτεινόμενη μέθοδος αποτελεί μία παγκοσμίως καινοτόμο τεχνική αναδάσωσης με σπορά από drone (UAV Unmanned Aerial Vehicle) και κατόπιν σχετικών εγκρίσεων έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένες εκτάσεις 5-10 στρεμμάτων. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ψηφιακή χαρτογράφηση για την παραγωγή τοπογραφικών διαγραμμάτων, ορθοφωτοχαρτών και ψηφιακών μοντέλων γεωεπιφανείας (Digital Terrain Models – DTM) των πιλοτικών περιοχών, των κλιματικών και υδρολογικών-υδρογραφικών συνθηκών, της τοπογραφίας, του εδάφους, των γεωλογικών-γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων τους, την προμήθεια και επεξεργασία των σπόρων των αναδασωτικών και αντιδιαβρωτικών φυτικών ειδών, την κατασκευή του ειδικού δοχείου σποράς στο UAV και τον με υπολογιστή ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο σχεδιασμό και εκτέλεση σποράς».