Πλειστηριασμοί ακινήτων με επίσπευση του ελληνικού δημοσίου
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν, οι οφειλές έναντι του Δημοσίου ακολουθούν ανησυχητικά αυξητικό ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ήδη ξεπεράσει τα 113 δις ευρώ, ενώ εντός του 2022 αυξάνονται με ρυθμούς σχεδόν ενός δις ευρώ ανά μήνα.
Οι οφειλέτες έναντι της εφορίας έχουν ανέλθει στα 4.744.758 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 1.364.368 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα ενώ 1.975.739 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να εκκινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και επί της ακίνητης περιουσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις άνω των 500 ευρώ, ενώ παρά το γεγονός ότι κατά τα προηγούμενα έτη συνηθιζόταν εγγραφή της κατάσχεσης χωρίς περαιτέρω ενέργειες προκειμένου απλά να δεσμευτεί το ακίνητο του οφειλέτη και να μην μπορεί ο τελευταίος να το μεταβιβάσει, η εφορία πλέον δεν αστειεύεται και επιδιώκει έμπρακτα να ολοκληρώνει πλειστηριασμούς.
Μπορεί λοιπόν τα αλλοδαπά funds να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα νομιμοποίησης μετά την ριζοσπαστική υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία έχει αναλυθεί διεξοδικώς σε προγενέστερο άρθρο μας, αλλά το Δημόσιο δεν κωλύεται επί του παρόντος να εκθέσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό ακόμη και την πρώτη κατοικία των οφειλετών του.
Μοναδική λύση και διέξοδο προσφέρει επί του παρόντος η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Θα πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι μέσω της ανωτέρω διαδικασίας καθίσταται εφικτή η συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο δηλαδή αυτών έναντι του Δημοσίου όσο και αυτών έναντι τραπεζών και αλλοδαπών funds.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός όμως μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς ακόμα και αν δεν συναινέσουν οι λοιποί στρατηγικοί πιστωτές και τα funds.
Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ο οφειλέτης σε περίπτωση συναίνεσης των τραπεζών και των funds θα έχει επιτύχει μία καθολική ρύθμιση των οφειλών του επ ωφελεία του και κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης, σε περίπτωση δε μη συναίνεσης των ιδιωτών θα έχει επιτύχει τουλάχιστον την ρύθμιση των οφειλών του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ώστε αυτό να μην εκκινήσει στη συνέχεια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δηλαδή θεσπίζεται επί της ουσίας δυνατότητα διμερούς διαπραγμάτευσης με το Ελληνικό Δημόσιο.
Να προειδοποιήσουμε τέλος τους αναγνώστες μας ότι σε περίπτωση επιβληθείσας κατάσχεσης, η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν συνεπάγεται την αναστολή της.
Συμπερασματικά, οι οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξειδικευμένους νομικούς καθώς δεν δικαιολογείται εφησυχασμός λόγω της διαδεδομένης λανθασμένης αντίληψης ότι οι πλειστηριασμοί δύνανται να «παγώσουν» μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφασης του Αρείου Πάγου.
Η λίστα με τα ακίνητα που βγάζει η Εφορία στο «σφυρί» – Τι αλλάζει με τις κατασχέσεις
Δεν είναι μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες που απειλούνται με πλειστηριασμούς: Υπάρχουν και αυτοί που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες – με άλλα λόγια την Εφορία– και λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν βλέπουν τώρα το ακίνητό τους έτοιμο να βγει στο «σφυρί». Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα aade.gr η σχετική λίστα που περιλαμβάνει οικόπεδα, αγροτεμάχια, κατοικίες ως και επιχειρηματικά ακίνητα!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης.
Το ρεκόρ υψηλότερης πρώτης τιμής –σε αυτό το «πακέτο» ακινήτων προς πλειστηριασμό από την Εφορία- το έχει κατοικία στο Καστρί με 2.200.000 ευρώ, σύμφωνα με το enikonomia.gr
Η λίστα με τα ακίνητα που βγάζει η Εφορία στο «σφυρί»
Έτσι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται και τον Νοέμβριο. Η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει το νέο επικαιροποιημένο κατάλογο με τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της λόγω οφειλών και τα οποία τώρα βγάζει στον πλειστηριασμό.
Ποια είναι όμως η λίστα αυτή;
- Οικόπεδο 616,96 τμ. με διώροφη οικία 148,50 τμ και αποθήκη 25,62 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Τιμή 1ης προσφοράς: 56.000 ευρώ.
- Οικόπεδο 771,06 τ.μ. στη Βάρη Αττικής. Τιμή 1ης προσφοράς 304.000 ευρώ.
- Κατοικία 124,86 τμ. + 12 τμ βοηθητικοί χώροι σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Χαλκιδική. Τιμή 1ης προσφοράς: 365.000 ευρώ.
- Κατοικία 248 τμ. σε οικόπεδο 800 τμ. στη Κηφισιά. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.200.000 ευρώ.
- Κατοικία 374,20 τμ. σε οικόπεδο 1.200 τμ στο Καστρί. Τιμή 1ης προσφοράς: 2.200.000 ευρώ.
- Επιχειρηματικό ακίνητο 4.552,50 τμ στην Αλεξανδρούπολη. Τιμή 1ης προσφοράς: 471.000,0 ευρώ.
- Οικόπεδο με κτίσματα 3.562 τμ. στη Λέσβο. Τιμή 1ης προσφοράς: 150.000 ευρώ.
- Δυο αγροτεμάχια 35.430 τμ. και 5.000 τμ στην Κομοτηνή. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.131.000 ευρώ.
Ανατροπές στο καθεστώς των κατασχέσεων
Και ενώ το «σφυρί» της Εφορίας πέφτει… βαρύ στους οφειλέτες έχουν δρομολογηθεί ανατροπές στο ζήτημα των κατασχέσεων; Οι αλλαγές αφορούν τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες με εξαίρεση των αντικείμενων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά και για την εργασία του.
Βάσει σχετικής διάταξης:
- Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως
- Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού
- Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμών δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.
- Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
- Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.