Τρ. Δεκ 10th, 2024

Ποια ποτά είναι ιδανικά ως aperitif και ποια ως digestif

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε ότι «Ποτέ δεν πρέπει να κάνεις κάτι για το οποίο δεν μπορείς να μιλήσεις μετά το δείπνο» εννοώντας ότι τα άτομα πρέπει να ζουν με τέτοιο τρόπο ώστε οι πράξεις τους να είναι διαφανείς και ανοιχτές προς συζήτηση ακόμη και σε μία ανάλαφρη στιγμή μετά τον δείπνο. Η ανάλαφρη στιγμή μετά το δείπνο είναι η στιγμή που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, οι προσωπικότητες ξεδιπλώνονται και το αίσθημα χόρτασης και ικανοποίησης βγάζει τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων.

Μία τέτοια σημαντική στιγμή δεν θα την αφήσουμε στην τύχη! Θα την συνοδέψουμε με το κατάλληλο ποτό. Αν και οι έλληνες έχουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνήθειες και σίγουρα δεν μοιάζουμε με βρετανούς λόρδους του 18ου αιώνα, η ανάγκη για διαχωρισμό της καθημερινότητας με τις ξεχωριστές στιγμές, μας έχει κάνει να εξερευνήσουμε πολλές επιλογές για την περίσταση ενός ξεχωριστού δείπνου.

Εμείς με το παρακάτω άρθρο απλώς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε την πληροφορία σε μία τάξη και να σας βοηθήσουμε να εξερευνήσετε και να υιοθετήσετε σωστές νέες συνήθειες πριν και μετά από ένα δείπνο.

(Το άρθρο είναι από την Νotos Distillery, γνωστή ποτοποιία της Πάτρας με 130 έτη ιστορίας και πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ).

Τι είναι aperitif και τι digestif

Αperitif

Τα απεριτίφ είναι συνήθως ελαφριά, “τραγανά” και δροσιστικά με γεύσεις που κυμαίνονται από ξηρές και πικρές έως ελαφρώς γλυκές. Το βερμούτ, η σαμπάνια και το ούζο ώς πιο παραδοσιακό, είναι παραδείγματα απεριτίφ. Προέρχεται από την ιταλική λέξη «aperitivo», που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ορεκτικό».

Digestif

Αν και μερικές φορές αρκετοί που δεν ανήκουν στον επαγγελματικό χώρο, το προφέρουν “νταιτζέστιφ”, η σωστή προφορά  είναι “ντιζεστίφ” διότι είναι μία λέξη που προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει “χωνευτικό”. Χωνευτικά είναι ποτά που σερβίρονται μετά το γεύμα για να βοηθήσουν στην πέψη. Σκοπός τους είναι να τα απολαμβάνετε αργά και να καταναλώνονται στο τέλος ενός γεύματος.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το aperitif είναι ιδανικό πριν το φαγητό, ενώ το digestif μετά. Τα απεριτίφ έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν το σώμα να έχει τη διάθεση για φαγητό, ενώ τα χωνευτικά στοχεύουν στο να βοηθήσουν την πέψη.

Ποτά για απεριτίφ (Aperitif)

Βερμούτ. Αρωματικό κρασί εμπλουτισμένο με βότανα και μπαχαρικά. Η ξηρή και ελαφρώς πικρή γεύση του το καθιστά τέλειο για να ανοίξει την όρεξη.

Bitter. Συνήθως πικρά λικέρ με έντονες νότες εσπεριδοειδών και βότανα, ιδανικά για κοκτέιλ, όπως το Negroni.Αντίστοιχα χαμηλότερα σε αλκοόλη και ελαφρώς γλυκύτερα bitters συνιστούν ιδανικές βάσεις για aperitifs με σόδα ή Prosecco.

Ούζο ή Ρακί. Τα παραδοσιακά ελληνικά ποτά, όπως το ούζο και το ρακί, σερβίρονται συχνά πριν το γεύμα, συνοδευόμενα από ξηρούς καρπούς ή μεζέδες. Τα αρωματικά συστατικά τους όπως πχ ο γλυκάνισος, προετοιμάζουν τέλεια τον ουρανίσκο.

Σαμπάνια. Ένα ποτήρι ξηρή σαμπάνια ή αφρώδες κρασί είναι πάντα ευπρόσδεκτο ως απεριτίφ. Η φρεσκάδα και οι φυσαλίδες του βοηθούν στην τόνωση της όρεξης.

Ποτά ως ντιζεστίφ (Digestif)

Κονιάκ ή Μπράντι. Αρωματικά ποτά που  συχνά απολαμβάνονται σκέτα, προσφέρουν έντονες γεύσεις με πολλά επίπεδα, με νότες ξηρών καρπών, βανίλιας και φρούτων. Ενδείκνυνται για χαλάρωση μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Λικέρ . Τα λικέρ, όπως το Amaretto με γεύση πικρού αμυγδάλου, το Creaméys με κρέμα και το Limoncello, είναι εξαιρετικές επιλογές μετά το φαγητό. Η γλυκιά και πλούσια υφή τους τα καθιστά ιδανικά για να κλείσουν ένα γεύμα με ένα γλυκό φινάλε.

Πικρά λικέρ . Πρόκειται για λικέρ με πικρές νότες και γεύσεις βοτάνων. Είναι κλασικά ντιζεστίφ, που βοηθούν στην πέψη και στην ανακούφιση του στομάχου μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Grappa. Δυνατό ιταλικό απόσταγμα από σταφύλια, γνωστό για την έντονη γεύση του και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν ένα καθαρό και αυθεντικό ποτό μετά το φαγητό.

Τεντούρα. Το παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας, παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο. Είναι μία υπέροχη επιλογή μετά το γεύμα με θερμές, γλυκές νότες του δένουν τέλεια με την αίσθηση της χαλάρωσης που αναζητούμε μετά το δείπνο.

Λικέρ πριν ή μετά το φαγητό;

Το λικέρ είναι ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και αρωματικά αλκοολούχα ποτά, με ρίζες που χάνονται βαθιά στην ιστορία. Όπως θα παρατηρήσατε πιο πάνω, τα λικέρ κατατάσσονται και στις δύο κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ευρύτητας των ποικιλιών των λικέρ και της χρήσης τους σε διαφορετικές περιστάσεις.

Ενώ τα πιο έντονα λικέρ προτιμούνται στο τέλος του γεύματος, κάποια πιο ελαφριά σε γεύση λικέρ μπορούν να ανοίξουν την όρεξη και να προετοιμάσουν το στομάχι για το φαγητό. Για παράδειγμα, η τεντούρα, παρόλο που είναι γλυκιά, μπορεί να απολαύσει κανείς και πριν το γεύμα, ανάλογα με την περίσταση και το προσωπικό γούστο.

Επίλογος

Η επιλογή του σωστού απεριτίφ ή ντιζεστίφ δεν αφορά μόνο την τόνωση της όρεξης ή τη διευκόλυνση της πέψης, αλλά και την εισαγωγή μιας νότας πολυτέλειας και επισημότητας σε ένα ξεχωριστό γεύμα. Η επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και την περίσταση.