Σα. Απρ 20th, 2024

Πυροσβεστική: Το αντιπυρικό σχέδιο ενόψει καλοκαιριού – Δασοκομάντο εναντίον MEGA FIRES

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι 10 πυροσβέστες που είχαν εκπαιδευτεί το 2008 στην πυρόπληκτη Πολιτεία της Καλιφόρνια, θα προετοιμάσουν τους 500 αερομεταφερόμενους δασοκομάντο που θα στελεχώσουν τις νεοσύστατες ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων).

Αυτή η “δεκάδα” θα αποτελέσει τον πυρήνα εκπαίδευσης, και λαμβάνει επιπλέον τεχνογνωσία… διαδικτυακά από τις ΗΠΑ, λόγω covid-19, την οποία στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στις υπόλοιπες ομάδες εκπαιδευτών και στα 500 άτομα που θα προσληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευελπιστούν ότι το νεοσύστατο σώμα θα στελεχωθεί κατά βάση από εποχικούς πυροσβέστες που είχαν προσληφθεί με το διαγωνισμό του 2020, καθώς τα συγκεκριμένα 1.300 άτομα είναι νεαρή ηλικίας και έχουν ήδη μια πρώτη δύσκολη εμπειρία στα καταστροφικά πύρινα μέτωπα του περασμένου καλοκαιριού.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρόσληψης και της εκπαίδευσης των 500 δασοκομάντο, έχει οριστεί η 1η Ιουνίου, όμως θα χρειαστεί επίσπευση των διαδικασιών για την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και διοικητική πράξη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία τα 440 άτομα που θα αποτελέσουν το τεχνικό προσωπικό των ΕΜΟΔΕ και οι 60 δασολόγοι – δασοπόνοι, θα εγκατασταθούν σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της πρώτης απόκρισης στις δασικές πυρκαγιές.

Μαζί με τις ΕΜΟΔΕ, στα πύρινα μέτωπα θα “ριχτούν” συνολικά 14.648 πυροσβέστες. Οι 9.206 από αυτούς αποτελούν μόνιμο προσωπικό, οι 2.442 πενταετούς υποχρέωσης, ενώ οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες. Αυξημένος θα είναι ο αριθμός των εθελοντών που θα φέτος θα φτάσουν τους 4.500, καθώς θα ενταχθούν σε όλα τη χώρα 2.500 επιπλέον άτομα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει δρομολογήσει σειρά από αλλαγές στον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό, μετά το “εφιαλτικό” καλοκαίρι του 2021.

Μεταξύ άλλων πρόκειται να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας στις “κόκκινες” περιοχές, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται για πρώτη φορά η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιά, υπό τον φόβο επικίνδυνων… barbecue και αυθόρμητων rave part.

Τους παραβάτες θα περιμένουν “τσουχτερά” πρόστιμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει και την των κατευθυντήριων οδηγιών για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, με απαραίτητο το τοπικό στοιχείο διοίκησης στη λήψη αποφάσεων.

“Απόβαση” Ευρωπαίων πυροσβεστών

Για πρώτη φορά κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πρόκειται να “τρέξει” πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει την “απόβαση” πυροσβεστών από χώρες της Ευρώπης. Οι 150-200 δασοπυροσβέστες, θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να συνεισφέρουν άμεσα στα πύρινη μέτωπα.

Μέχρι στιγμής είναι συμφωνημένη η συμμετοχή πυροσβεστών από Βουλγαρία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ρουμανία, ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση για τη συνδρομή Τσεχίας, Σλοβακίας, Κροατίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Στόχος του Υπουργείου είναι να “κερδίσει” πολύτιμο χρόνο και οι ευρωπαίοι πυροσβέστες να είναι ετοιμοπόλεμοι χωρίς να χρειάζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονοβόρες μετακινήσεις. Παράλληλα με την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, θα μπορέσουν να αναπτύξουν “κοινή γλώσσα”, με τους Έλληνες πυροσβέστες και να ανταλλάξουν γνώσεις και τεχνικές. Για την ομαλότερη μετάβαση οι αρχηγοί των ομάδων που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, θα επισκεφτούν τα σημεία εγκατάστασης από τον ερχόμενο Ιούνιο, για να οργανώσουν τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: firefightingreece.gr