Κυ. Οκτ 1st, 2023

Π. Δρακόπουλος: Ο 16χρονος από τη Μονεμβασία που διαπρέπει στο χώρο της μουσικής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Είναι μόλις 16 χρονών, όμως στις πρόσφατες εξετάσεις του Εθνικού Ωδείου – Παράρτημα Σπάρτης για την απόκτηση διπλώματος πιάνου, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος από τη Μονεμβασία, με καθηγήτρια τη Μαρία Βελμάχου, πήρε άριστα παμψηφεί, εξεταζόμενος από οκταμελή επιτροπή.

Παράλληλα πήρε «Α Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης» και από το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης χρηματικό βραβείο, στη μνήμη του στενού φίλου του Ωδείου Ζωγράφου-Αγιογράφου Αθανασίου Ηλία, συζύγου της Χαράς Καλομοίρη, που «έφυγε» αναπάντεχα το Δεκέμβριο 2020.

Έγινε έτσι ο πρώτος 16χρονος στη Λακωνία και ανάμεσα στους 4 στην ιστορία του Εθνικού Ωδείου, που στα 100 χρόνια λειτουργίας του, πετυχαίνει αυτή την ανώτατη διάκριση, τιμώντας τόσο το Εθνικό Ωδείο όσο και τη πόλη της Σπάρτης.

Την εξεταστική επιτροπή Απολυτηρίων Θερινών Εξετάσεων του Εθνικού Ωδείου (Κεντρικού και Παραρτημάτων), σχολικού έτους 2020-2021, της σχολής Πιάνου αποτελούσαν οι:

1. Περικλής Κούκος, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, Πρόεδρος
2. Χαρά Καλομοίρη, Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου και Καθηγήτρια Πιάνου
3. Έλενα Μουζάλα, διακεκριμένη Πιανίστα, Ομότιμη καθηγήτρια πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου
4. Τζένια Μανουσάκη, διακεκριμένη Πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου
5. Μίλτος Λογιάδης, διακεκριμένος μαέστρος και καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και
6. Κλειώ Πολυχρονίδου ως εκπρόσωπο του ΥΠΠΟΑ.

«Το Εθνικό Ωδείο και το Παράρτημα Σπάρτης, αισθανόμεθα συγκινημένοι και υπερήφανοι για την Σχολή Πιάνου στη Σπάρτη, που διαπρέπει πάντα στις απολυτήριες εξετάσεις (Πτυχίων και Διπλωμάτων)», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Κυριακή Χελιώτη, Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου Σπάρτης.

Παράλληλα δίνονται θερμά συγχαρητήρια στον ταλαντούχο Παναγιώτη και την καθηγήτριά του Μαρία Βελμάχου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στην κυρία Έλενα Μουζάλα για τις πολύτιμες συμβουλές της στα σεμινάρια που παρέχει το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης και στην κυρία Χαρά Καλομοίρη, γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, για την ουσιαστική και καίρια καθοδήγησή της σε όλα τα παιδιά του Ωδείου Σπάρτης.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση τα πολλά συγχαρητήρια απονέμονται στους γονείς, Παύλο Δρακόπουλο και Μαρία Καμαρινού, οι οποίοι όπως τονίζονται «άοκνα και με χαρά στέκονται δίπλα στα παιδιά τους», αλλά και στις πρώτες του δασκάλες Μαρία Μυλωνάκου και Σοφία Κόκκορη.

Το πρόγραμμα του Διπλώματος, το οποίο απαιτούσε δεξιοτεχνία, μουσικότητα, ερμηνεία, παλμό, στοιχεία που τα υποστήριξε στον ανώτατο βαθμό ο νεαρός πιανίστας μας, ήταν:

  1. J.S.BACH TOCCATA IN C MOLL (BWV911)Preludio – Adagio, Fuga Νο1 (allegro sostenuto) , Fuga Νο2 (allegro energico)
  2. P. ANT. SOLER SONATE IN RE MAJ.
  3. L. V. BEETHOVEN SONATA “APPASSIONATA”, F MIN., OP. 57(Allegro assai, Andante con moto, Allegro ma non troppo
  4. FR.CHOPIN SCHERZO No3, OP.39. (Presto confuoco)
  5. Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ RAPSODIE OP.21, No1
  6. FR.LISZT CONCERTO No 1 in Es dur (allegro maestoso, quasi adagio,allegretto vivace).

Το Κοντσέρτο συνόδευσε καταπληκτικά στο δεύτερο Πιάνο ο καθηγητής και πιανίστας της ΕΡΤ, αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, τάξη Μαρίνας ΛαμπρινούδηΜιχάλης Παπαγεωργίου.

Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος, μιλώντας στο monemvasianews.gr, χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα πορεία του ως δύσκολη, δηλώνοντας ότι τα οποιαδήποτε εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια των γονιών του, αλλά και με την αγάπη του για τη μουσική. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα και πρέπει να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του. Όταν βάλεις κάποιο στόχο, με επιμονή αλλά κυρίως με υπομονή, μπορείς να το πραγματοποιήσεις πιο εύκολα απ΄ ότι νομίζεις», επισημαίνει ο Παναγιώτης.

Μιλώντας για τα πιθανά μελλοντικά του σχέδια, μας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει οτιδήποτε, τονίζοντας όμως χαρακτηριστικά: «Από πολύ μικρός ήθελα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και βέβαια, ποτέ δε φανταζόμουν ότι η μουσική θα ήταν ίσως το μέσο για να το κάνω αυτό».

«Το καλύτερο για μένα θα ήταν να κάνω μια παράσταση στη Μονεμβασία, τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Το πιο σημαντικό είναι να παίζεις μπροστά στους γονείς σου, τους φίλους σου, τους ανθρώπους που σε γνωρίζουν», αναφέρει ο Παναγιώτης, θέλοντας παράλληλα να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εκτός από τους γονείς του, ήταν κοντά του σε αυτή τη διαδρομή:

– Τις δασκάλες Μαίρη Μυλωνάκου, Σοφία Κόκκορη, Μαρία Βελμάχου
– Τη Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Κυριακή Χελιώτη
– Τη Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών Χαρά Καλομοίρη
– Την Ελένη Μουζάλα, Διεθνή Πιανίστα
– Τον Γεώργιο Καλογεράκο, Μαέστρο Φιλαρμονικής Δήμου Μονεμβασίας και
– Τη φίλη και Πιανίστα Όλια Κοταρίδη

Με πληροφορίες από facebook/ Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Σπάρτης)

www.monemvasianews.gr