Π. Νίκας για φυσικό αέριο: “Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έχει προκύψει”
«Η περιφερειακή αρχή θεωρεί το φυσικό αέριο ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο των χρόνιων καθυστερήσεων στην εγκατάστασή του».
Στο σχόλιο αυτό προέβη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΡΑΕ εξαίρεσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).
Οπως γίνεται γνωστό, εξ άλλου, ο Π. Νίκας -ο οποίος είχε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου, επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμο Θωμά- μεταβαίνει μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαΐου στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα που ανέκυψε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Βασίλη Κοτρώνη και Μάριο Τσάκα αντίστοιχα, ενδεχομένως και με τους ομολόγους τους της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
“ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ”
“Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έχει προκύψει” σημείωσε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή της θητείας του προέβη στην δέσμευση του ποσού των 20.000.000 ευρώ (ΕΣΠΑ / ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τόνισε επιπλέον ότι έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συσκέψεις με τη ΔΕΔΑ προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
“Ως περιφερειακή αρχή κινηθήκαμε όσο πιο έγκαιρα γινόταν για να δεσμεύσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις. Όμως αυτή η δέσμευση έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια” σημείωσε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει:
“Δυστυχώς, παρά τη δέσμευση εκ μέρους μας της πίστωσης, μετά από 8 μήνες δεν έχει προχωρήσει κάτι. Και το ζήτημα δεν είναι αν θα έλθει τελικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το φυσικό αέριο, για οικιακή χρήση. Θα έλθει, γιατί αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ζήτημα, όπως φαίνεται, είναι η κατασκευή και η διαχείριση του δικτύου”.
Διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την περίοδο 2020 – 2024 δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απεντάσσει το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας από το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ.
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, δηλώνεται ρητά -όσον αφορά τη Μεγαλόπολη- ότι το υπουργείο «στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Οσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρονται τα εξής:
Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής:
Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ –που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.
Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.
Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν –με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα.
Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.
Επισημαίνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.