Πα. Φεβ 3rd, 2023

Ραντεβού εμβολιασμού από σήμερα για 30ρηδες – Από 29/4 οι 40ρηδες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανεβάζει ταχύτητες η επιχείρηση “Ελευθερία” με στόχο τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως τα τέλη Μαΐου. Από το βράδυ της Μ. Δευτέρας άρχισε η αποστολή μηνυμάτων για εμβολιαστικά ραντεβού σε πολίτες από 30 έως 39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ από τις 12:00 το μεσημέρι ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με το σκεύασμα της AstraZeneca, για το οποίο διευκρινίστηκε η δυνατότητα για συντόμευση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων, στις 8 εβδομάδες από 12 που είναι σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, απλά με τον επαναπρογραμματισμό του επαναληπτικού ραντεβού, νωρίτερα.

Τη Μ. Πέμπτη θα αρχίσουν να κλείνονται ραντεβού για τους 40-44 ετών επίσης με AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο σειρά θα πάρουν και οι 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών απηύθυνε σύσταση στις εγκύους ή όσες γυναίκες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να μην κάνουν εμβόλιο AstraZeneca ή Johnson & Johnson που είναι εμβόλια με αδενοϊό, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.
Η σύσταση είναι να περιμένουν να κάνουν εμβόλιο τεχνολογίας Mrna, δηλαδή Pfizer ή Moderna, αργότερα, μόλις ανακοινωθεί πότε ανοίγει η πλατφόρμα και με αυτά τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-39 ετών.

Από τις 5 Μαΐου θα χορηγείται στη χώρα μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι με αυτό συσχετίστηκαν 15 περιστατικά θρόμβωσης σε 7,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς, σε γυναίκες 18-49 ετών. Επειδή τα οφέλη κρίνονται ασυγκρίτως περισσότερα και μειώνουν με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά 90% τις νοσηλείες και 100% το θάνατο, για αυτό και αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση τον Μάιο ξεκινά η 3η φάση της επιχείρησης “Ελευθερία” με την ανάπτυξη 1500 εμβολιαστικών κέντρων από τις αρχές του μήνα, καθώς η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, κρίνεται από επιστήμονες και κυβέρνηση ως η μόνη διέξοδος από την πανδημία.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

1. Πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Ο πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Άμεσα, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 (emvolio.gov.gr) για να προγραμματίσει το ραντεβού του.

2. Πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση (μέσω της πλατφόρμας ehealth.gov.gr), και εφόσον θα καθίστανται δικαιούχοι εμβολιασμού, θα λάβουν ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί προ-κράτηση ραντεβού.

Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τον Κωδικό Ραντεβού, την ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προ-επιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα που έχει δηλωθεί.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προ-κρατημένο ραντεβού του εντός 120 ωρών. Η επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει από τον πολίτη με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος.
Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού.

Για την τροποποίηση του προ-κρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 120 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει.

Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 120 ωρών απελευθερώνεται η προ-κράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει ΑΜΚΑ

Στην περίπτωση αυτή μπορει να γίνει έκδοση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α., αποκλειστικά προς τον σκοπό του προγραμματισμού εμβολιασμού και της έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού, συμπληρώνοντας τη φόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr/pamka.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν αναγνωρίζεται το ΑΜΚΑ

Εάν ο αριθμός ΑΜΚΑ δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα συμπληρώνοντας τη φόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr/aitisi προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα.

Ενημέρωση για προγραμματισμένα ραντεβού

Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του προγραμματισμένου ραντεβού του (ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο), αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο).

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα λαμβάνει επιπλέον τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του (3 ημέρες πριν από το ραντεβού, 1 ημέρα πριν από το ραντεβού και στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού).

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr