Πε. Ιούν 13th, 2024

«Ροζ φεγγάρι»: Απόψε η πρώτη υπέρ-πανσέληνος του 2021

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σήμερα (Δευτέρα 26/4) και αύριο (Τρίτη 27/4) η πρώτη υπέρ-πανσέληνος του έτους θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό. Η εν λόγω πανσέληνος του Απριλίου είναι επίσης γνωστή και ως «ροζ φεγγάρι», καθώς πήρε το όνομά της από ένα είδος ροζ λουλουδιών τα οποία ανθίζουν την άνοιξη. Παρότι, για δύο νύχτες, το φεγγάρι θα φαίνεται πιο μεγάλο και πιο φωτεινό απ’ ό,τι συνήθως, δεν θα έχει ροζ χρώμα.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). «Υπέρ-πανέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο σημείο της πλησιέστερης προσέγγισης της Γης. Αυτό (το φαινόμενο) μπορεί να συμβεί επειδή η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη διαγράφοντας ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά. Δεδομένου ότι το φεγγάρι θα βρίσκεται λίγο πιο κοντά σε εμάς, αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο στον ουρανό», αναφέρει η Anna Ross, αστρονόμος στο  Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.

Το απόγευμα της Τρίτης (27 Απριλίου) η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται πιο μεγάλο τόσο απόψε (26/4) όσο και αύριο το βράδυ. Για την ακρίβεια, αυτή τη φορά, ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερος και 30% φωτεινότερος (απ’ ό,τι συνήθως). Σημειώνεται ότι μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο όρος υπέρ-πανσέληνος ή σύπερ-Σελήνη (που δεν είναι αστρονομικός) επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και από τότε «καθιερώθηκε» διεθνώς.

Μέσα στο 2021 θα συμβούν άλλες δύο υπέρ-πανσέληνοι, στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι») και στις 24 Ιουνίου.