Πε. Φεβ 22nd, 2024

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για Αττική και άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων – Τα σενάρια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, γεγονός που οδήγησε χθες την υποεπιτροπή επιδημιολόγων να εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί, να χαρακτηριστεί η Αττική «κόκκινη», με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Να γίνει «κόκκινη» η Αττική εισηγούνται οι ειδικοί – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο

Η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων εξέτασαν χθες τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου -εκτός από τη δυτική Αττική- καθώς και στους όμορους νομούς, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν πληρότητα της τάξεως του 63%, γεγονός που τους προβληματίζει ιδιαίτερα. Γι’ αυτό το λόγο εισηγήθηκαν την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, η οποία μπαίνει έτσι στις «κόκκινες» περιοχές, υπό τον φόβο ενός τσουνάμι κρουσμάτων.

Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση, για αυστηρότερο lockdown, τότε θα πρέπει να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναβολή του ανοίγματος των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων, τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στο σύνολο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζονται κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Επίσης όπως προβλέπεται, θα πρέπει να κλείσουν κομμωτήρια και καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν πιθανότατα και στο λιανεμπόριο με την επιστροφή του click away, ίσως με κάποιες εξαιρέσεις, αλλά και την εφαρμογή πιθανότατα του click in shop.

Όσον αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να αλλάζει η ώρα, ωστόσο όπως ανέφεραν οι επιδημιολόγοι κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου θα μπορούσαν από χθες να μπουν στο «κόκκινο».

Εξάλλου, στον σχεδιασμό των ειδικών είναι και η δημιουργία ενός νέου χάρτη για την καταγραφή των μεταλλάξεων του ιού.

Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκή απλώς δεν εφαρμόζονται σωστά και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενστάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, ενώ σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο λόγω του των χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έξαρση της γρίπης και άλλων ιών, όπως και τον κορονοϊό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι δεν προκαλεί έκπληξη ένα νέο lockdown, σημιώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό βγαίνει από τα κρούσματα θετικά. Αν εδώ ξεφύγει η κατάσταση θα ζήσουμε έναν εφιάλτη». Επεσήμανε δε ότι το να κλείσεις για δύο εβδομάδες τα πάντα δε λύνεις το πρόβλημα της πανδημίας. Θα έπρεπε να μπούμε σε ένα πολύ αυστηρό lockdown για ένα μήνα αλλά δεν θα το άντεχε η οικονομία μας και η ψυχολογία μας.

Πηγή: ert.gr