Σε αναμονή κρίσιμων εισηγήσεων – Σενάρια για νέα μέτρα
Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση ο τετραψήφιος αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο. Πλέον, η σημερινή, αλλά και η αυριανή ημέρα, μέχρι, δηλαδή, τη στιγμή που όλα τα δεδομένα και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων τεθούν στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των κρουσμάτων, έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο πυροδότησης ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων στις κόκκινες περιοχές της χώρας.
Στις 10πμ της Παρασκευής θα έχει την τελική της μορφή η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Ο κ. Ταραντίλης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο δυναμικό, που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν μόνο ημέρα με την ημέρα, αλλά και ώρα με την ώρα. «Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό κάνουμε και αυτήν την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα, την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση της επιτροπής θα αποφασίσει και η κυβέρνηση…», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι η ανάκτηση περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ειδικά για την οικονομία, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.
Προς το παρόν, φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις «κόκκινες» περιοχές.
Σενάρια για τα νέα μέτρα
-Επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική.
-Κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα.
-Επιστροφή του λιανεμπορίου αποκλειστικά στη μέθοδο click away.
Στο τραπέζι και μέτρα απαγόρευσης μεταξύ Δήμων της ίδιας Περιφέρειας εάν είναι «κόκκινοι», με τη διευκρίνηση ότι αυτό δεν θα ισχύει στην Αττική γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.
Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της τηλεργασίας.
Αυτή που δε φαίνεται να αλλάζει, πάντως, είναι η οπτική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Βαθύ «θέλω» του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν ανοιχτές, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα επικρατήσει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Ταραντίλης, δήλωσε: «Όπως έχω εξηγήσει το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι μόνο από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα ποιο είναι το καθήκον μας το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να είμαστε ούτε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές αυτό κάνουμε και Αυτήν την εβδομάδα κοιτάμε τα δεδομένα για την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση της επιτροπής θα αποφασίσει και η κυβέρνηση. Το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι η μεταβολή ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα».
Στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να συντονίσουν τις ενέργειες αποτροπής μιας ανεξέλεγκτης νέας έξαρσης, στη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης στην Περιφέρεια Μακεδονίας, καθώς καταγράφεται συνεχής επιβάρυνση του ιικού φορτίου στην πόλη.
Δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων έχουμε αύξηση, διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αμέσως με την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δεν μιλάμε για πανικό μιλάμε για επαγρύπνηση δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων».
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Σοφία Πατραμάνη
Πηγή: ΕΡΤ