Πα. Μάι 20th, 2022

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τον κοροναϊό – Έκτακτη συνεδρίαση ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, έπειτα από τον εντοπισμού κρουσμάτων με λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό και εκτός Κίνας.

Την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αντικείμενο την προετοιμασία της Ελλάδας στο να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ενημερώνονται στις πύλες εισόδου στη χώρα (αεροδρόμια), ώστε να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση για άτομα που φτάνουν από την Κίνα. Παράλληλα, στελέχη και επιστήμονες του Οργανισμού θα παρακολουθήσουν αύριο – μέσω τηλεδιάσκεψης – την έκτακτη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με αντικείμενο τον νέο κοροναϊό.

Τα θετικά σημάδια από τη σύσκεψη είναι πως η πιθανότητα μετάδοσης του κοροναϊού στην Ευρώπη είναι σχετικά μικρή, ενώ ο κοροναϊός είναι λιγότερο επιθετικός από τον SARS.

Ανησυχία για την Ευρώπη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της ΕΕ έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).

Οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά περί τα τέλη Ιανουαρίου, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα. Εξάλλου 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.