Τε. Σεπ 18th, 2024

Στεφάνι Κορινθίας: Καθαρός αέρας, ωραία τοπία και μία εξαιρετική στάση για καλοφαγάδες

Κοινοποίηση ειδήσεων
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-3.png

Το Στεφάνι είναι ένα χωριό της Κορινθίας, στα όρια με την Αργολίδα, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 830 μέτρων, σε μια τραχιά και πετρώδη πλαγιά της οροσειράς του Τρητού, του μυθικού βουνού των Μυκηναίων. Το σημείο που βρίσκεται το χωριό είναι σε ευθεία αντίθεση με το τοπίο που το περιβάλλει. Γύρω από το Στεφάνι, ο τόπος είναι γυμνός, τραχύς, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά με άγρια ομορφιά. Την ίδια στιγμή, το χωριό προσφέρει θέα στον εύφορο κάμπο του Άργους αλλά και τα νερά του Αργοσαρωνικού.

Το Στεφάνι δεν έχει πάνω από 200 μόνιμους κατοίκους αλλά διαθέτει ορισμένα σημαντικά τοπόσημα. Βρίσκεται κοντά σε τόπους, όπως οι μυθικές Μυκήνες και ο οινοποιητικός προορισμός της Νεμέας, ενώ εδώ εδρεύει και μια ταβέρνα ξακουστή στην ευρύτερη περιοχή. Αν έχετε μία ημέρα ελεύθερη και θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τη ζωή στην πόλη, το χωριό είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Νεότερο σήμα κατατεθέν της περιοχής, στο λόφο δυτικά του χωριού, υψώνεται το Αστεροσκοπείο Στεφανίου, που πρωτολειτούργησε το 1967 και υπήρξε σταθμός για την εξέλιξη της αστρονομίας στη χώρα μας. Έχει αξιοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ειδικά σε τομείς όπως η παρατήρηση μεταβλητών αστέρων. Η επιλογή του σημείου δεν έγινε τυχαία, καθώς αυτή η πλευρά της Κορινθίας έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα νεφώσεων, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπήρχαν την εποχή που τοποθετήθηκε το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου.

Από τα παλαιότερα κτίσματα, ξεχωρίζουν πέτρινα σπίτια, κάποιες βρύσες και νερόμυλοι, δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής των Λαγκαδινών μαστόρων που με τα μπουλούκια τους έχτισαν όλη την Πελοπόννησο και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο οροπέδιο ανάμεσα στο Στεφάνι και το χωριό Αγιονόριαξίζει να δείτε και την Παλαιά Μονή του Ταξιάρχη, βυζαντινό έργο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση.

Αξίζει να περάσετε και από το Κέντρο Πολιτισμό Στεφανίου, που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις για θέματα όπως η καπνοπαραγωγή αλλά και ζητήματα ιστορίας, όπως η συμμετοχή της περιοχής στην Ελληνική Επανάσταση.

Άλλωστε, εδώ, στα στενά του Δερβενακίου, του Άγιου Σώστη και στην περιοχή ΣτεφάνιΚλεισούρα Αγιονορίου το τριήμερο 26-28 Ιουλίου 1822 πραγματοποιήθηκε η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη, ο οποίος είχε εισβάλει νωρίτερα εκείνη τη χρονιά στην Πελοπόννησο.

Από το Κέντρο Πολιτισμού Στεφανίου, ξεκινάει ένα μονοπάτι με ωραία τοπία που καταλήγει στις Μυκήνες και το οποίο ακολουθεί τον πανάρχαιο μυκηναϊκό δρόμο του 13ου αιώνα π.Χ. Η διαδρομή έχει μήκος 15-16 χιλιόμετρα και σίγουρα απαιτεί κάποια φυσική κατάσταση, ενώ γύρω από τον οικισμό, υπάρχουν μικρότερες και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Μια ταβέρνα-προορισμός στο Στεφάνι

Στην ταβέρνα «Η Βελανιδιά», η γευστική διαδρομή ξεκινά με αφετηρία το ζυμωτό ψωμί που ψήνεται στον πέτρινο φούρνο και φτάνει στο τραπέζι «ενισχυμένο» με τοπικό λάδι και ρίγανη. Μία καλή εισαγωγή στις γεύσεις της «Βελανιδιάς» στις οποίες το κρέας έχει την τιμητική του. Δοκιμάστε τόσο το λουκάνικο όσο και τα μαριναρισμένα μπριζολάκια. Το μπιφτέκι είναι πεντανόστιμο και σε δύο εκδοχές, αρνί και μοσχάρι.

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε αναποφάσιστοι, μπορείτε να αφήσετε το εξαιρετικά ευγενικό και εξυπηρετικό προσωπικό να σας κατατοπίσει. Οι τιμές είναι πολύ λογικές και οι μερίδες κάτι παραπάνω από γενναιόδωρες.

www.travel.gr