Δε. Απρ 15th, 2024

Στην Καλαμάτα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη Μεσσηνία αφίχθη λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου αποβιβάστηκε παρουσία στενών συνεργατών του.

Κατόπιν, ενημερώθηκε για επίκαιρα ζητήματα από την Αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Καλαμάτας, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές του Νομού με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν εκτενώς στην αυξημένη κίνηση που παρουσιάζει το τοπικό αεροδρόμιο, αλλά και στην αναβάθμισή του.

Παράλληλα, έγινε λόγος για την πορεία του έργου “Καλαμάτα-Ριζόμυλος”, το οποίο εξελίσσεται θετικά, όπως ειπώθηκε.

Δείτε στις φωτογραφίες του peloponnisosnews.gr

Επίσκεψη στο δημαρχείο της Μεσσήνης

Κατά την αποχώρησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο δημαρχείο της Μεσσήνης, όπου συνοδευόμενος από τον Στέλιο Πέτσα, έτυχε υποδοχής από τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, μιλώντας για τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ανέφερε ως κύρια την παραβατικότητα που παρατηρείται αυξημένη το τελευταίο διάστημα, καθώς και μια σειρά από ζητήματα γύρω από την ενέργεια.

Επαφές με τον κόσμο της Μεσσήνης

Συνεχίζοντας το ημερήσιο πρόγραμμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το δημαρχείο της Μεσσήνης περπάτησε ως την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε με τους κατοίκους για την καθημερινότητα.

Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα παρουσία του πρωθυπουργού το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Με το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ανοίξουν οι εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα σήμερα και αύριο, με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027».

Σκοπός του διήμερου συνεδρίου, που σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), είναι να παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.

Στο συνέδριο θα κάνουν εναρκτήριες τοποθετήσεις η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elisa Ferreira (μέσω video), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Ο δε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα κλείσει τις εργασίες της πρώτης ημέρας.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι στόχοι, οι πόροι και οι διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα. Επίσης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα εκπροσωπήσει τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021, θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία διαθέσιμοι πόροι 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ συνιστούν συμμετοχή της Ε.Ε.

Με το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, νέες δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, υποδομών, μεταφορών, περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, βιοποικιλότητας, «καθαρής» ενέργειας, δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υγείας και ψυχικής υγείας, ποιοτικής εκπαίδευσης νέων, ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.