Σα. Οκτ 5th, 2024

Στην Καλαμάτα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Καλαμάτα και τις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να εγκαινιάσει μία πρότυπη παραθεριστική δομή στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος Hellenic Wings Inns. Τον Υπουργό συνόδευσε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Υπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του που αφορούν την περιοχή, σε συνέχεια της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας που υπάρχει, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός.

DSC 0559 Medium

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «HELLENIC WINGS INNS»

Η ανάπτυξη του προγράμματος Hellenic Wings Inns ξεκίνησε πιλοτικά στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ) στην Καλαμάτα και μελλοντικά προβλέπεται η επέκτασή του και σε άλλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) που υφίστανται κατάλληλοι για αξιοποίηση χώροι.

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, διατίθενται στην 120ΠΕΑ προς χρήση δεκαπέντε (15) δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων [έγγαμο ζευγάρι και δύο (2) τέκνα] για παραμονή μέχρι επτά (7) διανυκτερεύσεις, ενώ υφίσταται δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης όλων των λοιπών ευκολιών της Μονάδος όπως λέσχη, εστιατόριο, γυμναστήριο, θέση στάθμευσης κλπ.

DSC 0531 Medium

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι.

Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά κινείται σε δύο μεγάλους άξονες· δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα: Έχουμε προχωρήσει, και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε, σε προσκτήσεις υπερσύγχρονων αποτρεπτικών Οπλικών Συστημάτων, αλλά και να υποστηρίξουμε και να συντηρήσουμε επαρκώς αυτά που έχουμε στη διάθεση μας, που επίσης είναι απολύτως λειτουργικά Οπλικά Συστήματα. Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Προσωπικό, διότι ακόμα κι αν αγοραστεί το καλύτερο μαχητικό, το πιο σύγχρονο με τις καταπληκτικότερες δυνατότητες στα οπλικά του συστήματα και ενταχθεί στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αν δεν υπάρχει από πίσω άρτια εκπαιδευμένο Προσωπικό, υποστηριζόμενο από επαρκείς σύγχρονες υποδομές, τότε προκύπτει ελλειμματικό έργο.

Το ζήτημα είναι τόσο το Προσωπικό, όσο και τα Συστήματα να τυγχάνουν της αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξης της Πολιτείας κυρίως διά της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επομένως σήμερα είναι ημέρα που έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στα εγκαίνια του προγράμματος παροχής φιλοξενίας που ονομάζεται “Hellenic Wings Inns”·, σε ελεύθερη μετάφραση «τα καταλύματα για τα Ελληνικά Φτερά».

Παραμένοντας διαρκώς προσηλωμένοι στο στόχο για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,τι αφορά βέβαια στην προάσπιση και την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους. Αυτός ασφαλώς πρέπει να είναι ο τελικός στόχος, καθώς και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και η Μέριμνα για το Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό έμπρακτο δείγμα γραφής για τη διαρκή Μέριμνα που επιδεικνύει η Πολεμική Αεροπορία για το Προσωπικό της, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και το πολυτιμότερο αποτύπωμα της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα “Hellenic Wings Inns” θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των στελεχών και θα παράσχει σημαντικά οφέλη τόσο στους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους,

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος και σ’ άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εφ’ όσον διαθέτουν αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Υπουργείου για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικώς, τόσο για την επαύξηση των οικονομικών πόρων προς την Εθνική Άμυνα, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του Προσωπικού, σε συνδυασμό πάντα και με τις ανάγκες του ευρύτερου συνολικού συνόλου.

Με την ευκαιρία είναι σκόπιμο να αναφέρω ότι το Υπουργείο -και όσον αφορά στην Πολιτική ηγεσία- είχε και εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ωφελούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, η οικογένεια των εν ενεργεία και αποστράτων Στελεχών, να εξοικονομούνται και πόροι για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να υπάρχει όφελος στην τοπική κοινωνία όπου αυτό μπορεί να προκύψει.

Σ’ αυτό το επίπεδο είμαστε απολύτως ανοικτοί σε προτάσεις για την αξιοποίηση στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε συζητήσει με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τον Δήμαρχο. Οι Βουλευτές ασφαλώς και υποστηρίζουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες κι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για να μελετήσουμε και να καταλήξουμε από κοινού στο βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών.

Η δράση που εγκαινιάζουμε σήμερα εκτιμούμε πως θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από τις σύγχρονες υποδομές της 120 ΠΕΑ στην οποία έρχομαι για πρώτη φορά. Στην υπέροχη Καλαμάτα έχω ξαναβρεθεί, αλλά εδώ είναι η πρώτη φορά, όχι όμως και η τελευταία. Θα έρθουμε πολλές φορές ακόμα, με βάση όσα σχεδιάζουμε γι’ αυτήν την εμβληματική Μονάδα που είναι κρίσιμη στρατηγικά για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού εδώ είναι η καρδιά της Πτητικής Εκπαίδευσης. Τα Στελέχη, λοιπόν, της 120 ΠΕΑ θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν, και μέσα από τις ευχέρειες αυτού του προγράμματος, τη φυσική ομορφιά που διαθέτει τόσο η Μεσσηνία όσο και η Πελοπόννησος γενικότερα.

Δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για το συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. Όπως σας είπα, δεν είναι μόνο το θέμα πρόσκτησης Οπλικών Συστημάτων, είναι κι αυτό της Μέριμνας του Προσωπικό. Το πρώτο στοιχείο μιας συνολικής και αποτελεσματικής Μέριμνας είναι το ζήτημα της Εκπαίδευσης.

Οι Ίκαροι που έρχονται εδώ για να αναλάβουν το πτητικό κομμάτι της εκπαίδευσης τους είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Όσο υπάρχουν αμφιβολίες για το ευοίωνο αυτού του μέλλοντος, τόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα εξακολουθήσει η Πολεμική Αεροπορία να κρατά τη θέση μιας από τις καλύτερες Αεροπορίες, αν όχι η καλύτερη, στον κόσμο. Εκτιμήσαμε ότι με βάση τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς τις επάρκειες των υποδομών της 120 ΠΕΑ για μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και γρήγορη εκπαίδευση των Ικάρων, έπρεπε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ.

Εκτός από το ό,τι συνδεόμαστε στρατηγικά με μια χώρα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις για τη γεωπολιτική κατάσταση αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ερχόμαστε πιο κοντά με την Πολεμική Αεροπορία μιας χώρας η οποία επίσης ανήκει στην ελίτ του κόσμου κι αυτό νομίζω πως μόνο προς αμοιβαίο όφελος μπορεί να έρθει.

Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των Πτητικών Μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς, κάτι το οποίο απασχολούσε έως πρότινος την Πολεμική Αεροπορία ως άλυτο πρόβλημα, διότι αυτά που έχουμε ήδη, φθάνουν στο τέλος του επιχειρησιακού βίου τους κι ύστερα από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν προ ενός πρωτοφανούς, θα έλεγα, αδιεξόδου. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό φυσικά -είναι μία διάσταση που δεν μπορώ να παραλείψω- θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας.

Σχετικά με τη συμφωνία έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή, οι συνάδελφοι Βουλευτές έχουν διατυπώσει τα ερωτήματα τους, τα οποία έχουν απαντηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά όταν χρειαστεί θα ξανάρθουμε να συζητήσουμε πάλι με φορείς της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμφωνία θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ασφαλώς δεν θα θιγεί στο ελάχιστο ούτε η λειτουργία του Αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διάγει πάρα πολύ καλές ημέρες από την «έκρηξη» του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, ούτε βέβαια το συνολικό τουριστικό προϊόν αυτού του πανέμορφου τόπου. Υπάρχει ο τρόπος και φυσικά έχει ήδη μπει στο τραπέζι κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε η αυξημένη δραστηριότητα στο Πτητικό Εκπαιδευτικό Έργο να μην έχει τον παραμικρό δυσμενή αντίκτυπο στο συνολικό αν θέλετε τουριστικό προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία.

Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί και θα αποτελέσουν μέρος της τελικής Συμφωνίας. Αυτό που θα επιφέρει τεράστιο όφελος κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, είναι ότι διασφαλίζεται πραγματικά το λαμπρό μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχει ένας μύθος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ο Αρχηγός υπομειδιά, το βλέπω κάτω από τη μάσκα) ότι είμαι προκατειλημμένος ως Υπουργός υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του Κλάδου και στη μεγάλη προστιθέμενη αξία που έχει στο συνολικό αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε δύο χρόνια λήφθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις που έθεσαν τις βάσεις για μια ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο αποτρεπτική συνολικά, Πολεμική Αεροπορία. Τα «Μιράζ 2000» βρέθηκαν για πρώτη φορά από το 2012 με Συμφωνία εν συνεχεία Υποστήριξης ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών και προκύπτει ήδη ωφέλεια όσον αφορά στις διαθεσιμότητες που καταγράφονται στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προχωρήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ θα έλεγα -σε έξι μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ασυνήθιστο για όσους ξέρουν από τους χρόνους που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις- στη συμφωνία πρόσκτησης δεκαοκτώ αεροσκαφών “Rafale”. Σ’ ένα μήνα περίπου, το πρώτο με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και φυσικά Έλληνα χειριστή θα προσγειωθεί στην Τανάγρα, που θα είναι από εδώ και πέρα η Βάση των “Rafale”. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, ενώ θα παραλάβουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη σε τρεις εξάδες στα επόμενα δύο χρόνια.

Θα είναι μία τρομερή επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη δεν έρχονται μόνα τους. Έρχονται με υπογεγραμμένες τις Συμφωνίες για εν συνεχεία Υποστήριξη και προμήθεια των όπλων, τα οποία κι αυτά έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία.

Εξελίσσεται ομαλά και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα αναβάθμισης ογδόντα τεσσάρων αεροσκαφών F-16 στην πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του τύπου αεροσκάφους στον κόσμο σήμερα, την εκδοχή “Viper”. Φυσικά έπονται κι άλλα όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδοχές αεροσκαφών (θα επωφεληθούν αν θέλετε κι αυτά με τον τρόπο τους), αλλά αυτά θα τα πούμε στην πορεία απ’ αυτήν την αναβάθμιση.

Κάναμε αυτή τη στρατηγική συμφωνία που διασφαλίζει και την άρτια εκπαίδευση των Ικάρων, την προσέλκυση Ικάρων από τρίτες χώρες, ώστε να μπει σε πάρα πολύ γερά θεμέλια και το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Το «αγκαθάκι» του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών, θα το λύσουμε κι αυτό. Δεν γίνεται να αφήσουμε τίποτα άλυτο. Μόνο το γεγονός ότι και οι δύο βασικοί τύποι μεταγωγικών αεροσκαφών αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα ύπαρξης Συμφωνίας εν συνεχεία Υποστήριξης που έχει περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, δείχνει ότι -αν μη τι άλλο- και το θέμα αυτό έχει δρομολογηθεί.

Επομένως γίνονται πολλά πράγματα και θα γίνουν περισσότερα και για τους άλλους Κλάδους. Είναι «το καλοκαίρι των μεγάλων αποφάσεων» για το Πολεμικό Ναυτικό. Θα γίνει και αυτό, διότι η απόφαση που έχει να κάνει με τα καινούργια πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα δρομολογήσει την μοίρα του για τα επόμενα 30 χρόνια. Κι έπεται συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, να αντιλαμβανόμαστε ότι γίνονται πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Υπουργείο Άμυνας, ώστε να επαυξηθούν οι δυνατότητες των Συστημάτων, αλλά και να υπάρχει Προσωπικό ικανό και άξιο (όπως ήταν πάντα) να χειριστεί τα συστήματα, υποστηριζόμενο από υποδομές που τού αξίζουν πραγματικά.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την σύλληψη, σχεδίαση και υλοποίηση της εν λόγω δράσης. Προφανώς κύριε Αρχηγέ, θα χρειαστούν και άλλα καταλύματα με τα σχέδια που υπάρχουν για την Καλαμάτα, αλλά εδώ είμαστε να τα δρομολογήσουμε κι αυτά. Εύχομαι σύντομα και παντού να ενταχθούν περισσότερες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι μία ωραία ημέρα, αλλά από πίσω υπάρχει πάρα πολλή δουλειά, πάρα πολλή εργασία, πολύ υπόβαθρο και όσοι συνεισέφεραν σ’ αυτή τη δουλειά είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Αξίζει η χώρα να έχει την Πολεμική Αεροπορία που είχε πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, γιατί όπως μου αρέσει να λέω, η χώρα αισθάνεται ασφαλής όταν τα στελέχη της Πολεμική μας Αεροπορίας -όλοι, αλλά κυρίως οι χειριστές- σκεπάζουν την Επικράτεια με τα όπλα τους και τα φτερά τους παρέχοντας την ομπρέλα ασφαλείας που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να νιώθουν και να είναι πραγματικά ασφαλείς. Συγχαρητήρια σε όλους!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

DSC 0527 Medium

Ο Αρχηγός ΓΕΑ στον χαιρετισμό του επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο πλαίσιο εγκαινίων των χώρων φιλοξενίας προσωπικού “Hellenic Wings Inns” στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας.

Το ιστορικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας άρχισε να κατασκευάζεται το 1960, ως εφεδρικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ, ενώ από το 1968 έγινε επέκταση των εγκαταστάσεων με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την πτητική εκπαίδευση των Ικάρων. Με τη συγκρότηση της 120 Σμηναρχίας Εκπαίδευσης Αέρος το 1970 και της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος το 1977, αποτελεί έως σήμερα την κοιτίδα της πτητικής εκπαίδευσης των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από φέτος διανύει πλέον μία νέα εποχή με την αναβάθμισή του ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Πέραν όμως της επιχειρησιακής λειτουργίας, τα θέματα της μέριμνας του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντικά και συνιστούν υψηλή προτεραιότητα στην διοικητική αλυσίδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνδέονται με την απόδοση και την καθημερινή προσπάθειά του προσωπικού να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί και υπό αυτήν την έννοια αυτή μετατρέπονται σε κρίσιμο παράγοντα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Με αυτό το δεδομένο, εργαζόμαστε για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αναδυόμενες ανάγκες του προσωπικού μας, αναλαμβάνοντας όλες εκείνες τις δράσεις που θα υποστηρίξουν τις οικογένειες μας, θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και θα αναδείξουν την ανθρώπινη διάσταση με μέριμνα για το προσωπικό μας.

Συνιστώσα στις δράσεις αυτές αποτελεί και η δημιουργία των χώρων φιλοξενίας Hellenic Wings Inn της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στα πρότυπα της USAF και άλλων ευρωπαϊκών αεροποριών. Η απόδοσή τους προς χρήση από το προσωπικό της ΠΑ, για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους, επιβεβαιώνει τον εξέχοντα ρόλο της διοικητικής μέριμνας στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αυξημένο δε ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί έως σήμερα για διαμονή στα οικήματα αυτά, μας γεμίζει ικανοποίηση και αποδεικνύει έμπρακτα ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο οίκημα ήταν η παλαιά Μοίρα Ικάρων ΙΙΙ και ΙV έως το 2004 και για το σκοπό των Wings Inns έγινε ανακαίνιση του κτιρίου για τη νέα χρήση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την πρόθεση όχι μόνο να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες δράσεις, αλλά να αναπτύξουμε και νέες. Προς τούτο προωθείται η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, με πρώτα τα οικήματα φιλοξενίας στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας και σύντομα θα αποδοθούν προς χρήση.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην ανακατασκευή των χώρων αυτών. Το έργο αυτό αποδεικνύει ότι αναζητώντας καινοτόμες λύσεις, και εργαζόμενοι με μεθοδικότητα, μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, παρά τις δεδομένες οικονομικές αλλά και υγειονομικές πλέον προκλήσεις.

Το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για την Ηγεσία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο για να εξασφαλίσουμε την ψυχική ηρεμία και ψυχαγωγία του, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Σας ευχαριστώ».

Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος όπου είχε ενημέρωση για εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για την έναρξη των εργασιών του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων της Καλαμάτας.