Στο κόκκινο η Κορινθία με 15 νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, 320 διασωληνωμένους και 27 θανάτους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ επί του παρόντος να φθάνει στο 85%. Η αύξηση των διασωληνώσεων μέσα σε δύο εβδομάδες έχει εμφανίσει αύξηση της τάξης του 28,5%.
Σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εστιάζοντας σε περιοχές που «κοκκίνισαν» πρόσφατα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα. Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο.
Στη Θεσσαλονίκη, κατά 17% αυξήθηκε περαιτέρω το ιικό φορτίο στα λύματα, μετά το 70% που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρύτανη του Α.Π.Θ, κ. Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται για ήπια αύξηση και όχι εκρηκτική, η οποία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, αποτελώντας, όμως, απόρροια της αύξησης του ιικού φορτίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Σε επιδημιολογικό συναγερμό παραμένει και η Αττική, όπου εντοπίζονται τα 687 από τα 1400 κρούσματα.
Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 176 κρούσματα, και ο Πειραιάς 143, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών σημειώθηκαν 114 νέες μολύνσεις, και στον Βόρειο Τομέα 78, εντούτοις η συζήτηση για τυχόν παράταση του lockdown θεωρείται προς το παρόν πρόωρη, καθώς τώρα αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από τη λήψη μέτρων.
Πρόωρες οι συζητήσεις για παράταση του lockdown
“Στόχος του λοκντάουν είναι να μειωθεί η κινητικότητα. Αν το τηρήσουμε θα ανοίξουμε αν δεν το τηρήσουμε θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε”, είπε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
«Ενδεχομένως κάποιες δραστηριότητες εντός του Μαρτίου να έχουμε τη δυνατότητα να τις επιτρέψουμε. Μία προσπάθεια, λίγο ακόμα και αυτό είναι πολύ πιθανό. Έχει ξανασυμβεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Σταθεροποιητική η κατάσταση, θέλουμε να πιστεύουμε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Αυτό που απασχολεί το υπουργείο Υγείας είναι η πίεση λόγω της αύξησης των νοσηλειών στην Αττική για αυτό και ζητήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να φροντίσουν να εξασφαλίσουν νέες κλίνες ΜΕΘ όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για επιπλέον κλίνες μέσω της συμφωνίας με ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να νοσηλευθούν ασθενείς με άλλα νοσήματα.
Ανησυχία εμπνέει και η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Στα 764 ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα και στα 15 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική.
Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.
Εισηγήσεις για χρήση διπλής μάσκας
Τη σημερινή σύσκεψη των ειδικών αναμένεται να απασχολήσει και η χρήση διπλής μάσκας.
Η χρήση της διπλής χειρουργικής μάσκα είναι ικανοποιητική απέναντι σε μολύνσεις και χρησιμοποιείται από τους υγειονομικούς στις πτέρυγες covid στα νοσοκομεία, όμως έχει δυσκολίες στη χρήση και είναι πολύ μεγάλη η σχετική συζήτηση παγκοσμίως, είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή από τις 6, ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας – Υπεύθυνος Επιτροπής Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ . «Το πόσο θα είναι υποχρεωτική, είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή και θα τεθούν όλα τα επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασίσουμε με ξεκάθαρο μυαλό. Είναι σίγουρα χρήσιμη σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όμως ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τέτοιους χώρους» σημείωσε.
«Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα» είπε στην ΕΡΤ ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής.
Οι ειδικοί πάντως συστήνουν δύο μήνες υπομονής και εγρήγορσης.
«Βλέπουμε ότι η πανδημία σβήνει προς Μάρτη, Απρίλη, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη, μιλάμε με άλλους όρους από το Πάσχα και μετά», είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».