Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρέθηκε το πρωί σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συνοδεύοντας τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού στελέχους στο κορυφαίο ενεργειακό κέντρο της Περιφέρειας.

Η επίσκεψη του υπουργού σχετίζεται με την σχεδιαζόμενη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, θέμα για το οποίο είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον περιφερειάρχη στην Τρίπολη, σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα.

Ο υπουργός και ο περιφερειάρχης ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου, στα κέντρα ελέγχου δύο από τις μονάδες του, καθώς και στους χώρους των ορυχείων.

Αναχωρώντας για την Τρίπολη ο περιφερειάρχης –κι ενώ ο υπουργός συνέχισε τις επαφές του στη Μεγαλόπολη- είχε συνομιλία με συνδικαλιστές, οι οποίοι ανέμεναν στην πύλη και του μετέφεραν την άρνησή τους στην διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας στον Π. Νίκα τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επέλθουν στην Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή από ένα τέτοιο γεγονός.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης, αφού επανέλαβε ότι οι ποσότητες του λιγνίτη είναι πεπερασμένες αποκλείοντας την μακροχρόνια διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων, διαβεβαίωσε ότι οι λύσεις που θα δρομολογηθούν για την μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη –για τις οποίες «ο Δήμος Μεγαλόπολης θα έχει καθοριστικό λόγο», όπως σημείωσε- θα αντιμετωπίζουν πολλά από τα ενδεχόμενα προβλήματα.

Επισήμανε επίσης ότι στην περιοχή οφείλονται περί τα 26 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ το λιγνιτόσημο, που θα αποδοθούν, ενώ αναμένεται επίσης να δοθούν επιπλέον 6 εκ. ευρώ για τους ρύπους και μέρος από τα 3 εκ. ευρώ που αφορούν το τέλος εξόρυξης λιγνίτη.

«Οπως ούτε προεκλογικά χάιδεψα αυτιά, ούτε και τώρα θα πω ψέματα ή θα παραπλανήσω, τόσο τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο όσο και τους φορείς της Μεγαλόπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο περιφερειάρχης, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, θα μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχει -από κοινού με τον ομόλογό του Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη- στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.