Πε. Ιούν 8th, 2023

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Χιλιομόδι Κορινθίας και στην τελευταία ημέρα της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας παρευρέθηκαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα. Παρόντες ακόμα ήταν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Γρηγόρης Καρπούζης, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝ Κορίνθου κ. Κώστας Μπάρλας , συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της αρχαιολογικής έρευνας καθώς και πολίτες, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ξενάγηση που πραγματοποίησε η Δρ. Έλενα Κόρκα στο κλείσιμο της περιόδου για το 2020.
Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή διεξήχθη φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, στο Χιλιομόδι , στο πλαίσιο εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, υπό τη Διεύθυνση της Δρ. Έλενας Κόρκα, Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.A.
Οι ανασκαφές διήρκησαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 9η Οκτωβρίου και θα ξεκινήσουν πάλι την ίδια χρονική περίοδο τον επόμενο Σεπτέμβρη του 2021 και για περίπου ένα μήνα.
Στην ανασκαφή βρέθηκε βάση χάλκινου αγάλματος από μεγάλο αθλητή όπου χρονολογείται το 430 πχ. Η οικογένεια φαίνεται να προέρχεται από την Τένεδο και γι αυτό το λόγο η πόλη ονομάστηκε Αρχαία Τενέα.
Στον χώρο ακολούθησε ξενάγηση σχετικά με τα ευρήματα των τελευταίων αυτών ανασκαφών, όπως αποδυτήρια, χώροι υποδοχής, μολύβδινοι αγωγοί που οδηγούν στα λουτρά. Ακόμα εργαστήριο χάλκινων σκευασμάτων, σπάνιες λωρίδες γυαλιού οι οποίες φαίνεται να είναι μέρος μυροδοχείων, πληθώρα χώρων καταστημάτων και διάσπαρτα χρυσά νομίσματα, ευρήματα τα οποία παραπέμπουν στα υστερορωμαϊκά χρόνια
Τέλος πισίνα στην οποία βρέθηκε επιγραφή των υστεροαρχαϊκών χρόνων και κίονες αρχαϊκού ναού που παραπέμπουν σε ενδείξεις πως πρόκειται για ύπαρξη ιερού ναού στο γείτονα χώρο της ανασκαφής.

Τέλος, η κα Κόρκα, δεν δίστασε να αναφερθεί στον επιχειρηματία κ. Χρήστο Τσαούση, ο οποίος επί σειρά ετών συμβάλλει με τον δικό του τρόπο σ’αυτό το έργο. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό, καλύπτοντας από το 2013 τις ανάγκες τους.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr