Πα. Ιούλ 12th, 2024

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα επανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στην UNESCO

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την επέτειο ίδρυσης της UNESCO. Από το 1987 το ζήτημα των Γλυπτών έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα του οργανισμού και συζητείται ανά διετία στις συνεδριάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης. Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», τονίζει ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζητά διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα».