Σα. Μαρ 25th, 2023

Τιτάνια μάχη με τα πύρινα μέτωπα – Αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη μάχη των πύρινων μετώπων στην Αρχαία Ολυμπία, στη βόρεια Εύβοια και το Διαβολίτσι Μεσσηνίας μπήκαν -με το πρώτο φως της ημέρας- τα εναέρια μέσα, προκειμένου να καταφέρουν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Πριν από λίγο υπήρξε αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία. Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Τιτάνια μάχη καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν απειλούνται. Στην περιοχή βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ μετέβη και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία δήλωσε «Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε χθες από την περιοχή η  προσθέτοντας ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Για αναζωπύρωση του μετώπου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στην ΕΡΤ και κάλεσε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς είναι πολύ δύσκολη φωτιά.

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να “τρέξουν” οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν. Μέχρι στιγμής όπως είπε έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Φαρμάκης ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

www.ertnews.gr

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr