Τρ. Μάι 17th, 2022

Τι αλλάζει από την ερχόμενη Παρασκευή σε sms και μετακινήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι με βασικά θέματα τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα sms και την απαγόρευση κυκλοφορίας έτσι ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για το χαλάρωμα του lockdown, όπως τονίζει το debater.gr.

Αύριο Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Ανοίγουν οι μετακινήσεις από 14 Μαΐου: Πώς θα ταξιδεύουμε σε νησιά και ενδοχώρα

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός νομού θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Σε όσους ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα
Σε όσους ταξιδέψουν στα νησιά
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Αποφάσεις για SMS και ωράριο κυκλοφορίας


Στη συνέχεια αναμένονται οι αποφάσεις και για τα SMS αλλά και το ωράριο κυκλοφορίας, δύο ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο λειτουργίας τόσο του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο.

Παράλληλα, όπως είπε, το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση των SMS του 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το ωράριο κυκλοφορίας αναμένεται να παραταθεί ενδεχομένως και έως τις 12.30, κάτι που ίσως συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.

Τι θα ισχύει για τους τουρίστες


Όσον αφορά στον Τουρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.