Σα. Ιαν 28th, 2023

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της “Κλεισούρας” κοντά στην παλαιά Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ήλεγχε την Κοντοπορεία, δηλαδή τον συντομότερο από τους πέντε δρόμους που συνέδεαν την Κόρινθο με την αργολική πεδιάδα. Η Κοντοπορεία διερχόταν από το ορεινό πέρασμα της Κλεισούρας του Αγιονορίου. Επίσης το φρούριο ήλεγχε και τον δευτερεύοντα δρόμο που οδηγούσε από την Κόρινθο στην Πιάδα (Νέα Επίδαυρο), μέσα από την κοιλάδα όπου είχε κτιστεί η Μονή Φανερωμένης.Το κάστρο της Αμπιδίτσας είχε οπτική επαφή και, προφανώς, αμυντική συνεργασία με το Κάστρο Αγιονορίου που προστάτευε την άλλη είσοδο, τη νότια, της Κλεισούρας. Πολύ κοντά προς τα ανατολικά, πάνω στην Αμπιδίτσα, βρισκόταν και ένα άλλο οχυρό, το κάστρο της Αλαταριάς από το οποίο σώζονται μόνο λιθοσωροί (δεν περιλαμβάνεται στον Καστρολόγο).Ιστορία
Το κάστρο της Αμπιδίτσας δεν αναφέρεται στα έγγραφα των Φράγκων. Ήταν αρχαίο φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και κατά το Μεσαίωνα από τους Βυζαντινούς. Η μεσαιωνική οχύρωση πρέπει να δημιουργήθηκε μεταξύ 9ου και 12ου αιώνα.Κατά τα φαινόμενα, το κάστρο δεν αξιοποιήθηκε ούτε επί Φραγκοκρατίας ούτε αργότερα επί Τουρκοκρατίας.Ο κυκλικός πύργος, στο κέντρο, είναι κτίσμα της αρχαιότητας, πιθανότατα των κλασικών χρόνων. Από τις δύο σειρές τειχών που τον περιβάλλουν, η εξωτερική σειρά, τουλάχιστον, κατασκευάστηκε τη μεσαιωνική περίοδο.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Το φρούριο αποτελείται από κυκλικό πύργο και δύο ομόκεντρες ζώνες οχυρωματικού περιβόλου. Η νότια και νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου δεν έχουν τειχιστεί, προφανώς επειδή ο απόκρημνος βράχος εξασφάλιζε επαρκή φυσική προστασία. Ο εσωτερικό περίβολος έχει μη κανονικό σχήμα και περιβάλλει τον πύργο από όλες τις πλευρές εκτός από την πλευρά της Κλεισούρας. Το τείχος διατηρείται σε μικρό ύψος και έχει πάχος 1,20μ. Ο εξωτερικός περίβολος είναι σχεδόν τριγωνικός και κατεστραμμένος. Λείψανα ολιγάριθμων κτισμάτων έχουν εντοπιστεί στο νότιο κυρίως τμήμα μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού περιβόλου.Ο κεντρικός πύργος είναι διαμέτρου 6,30μ., σώζεται σε ύψος π. 0,80-1μ. και είναι κατασκευασμένος από ξηρολιθοδομή. Οι τοίχοι του έχουν πάχος 2μ. και αποτελούνται από λίθους καλά λαξευμένους με ελαφρά κυρτό σχήμα εξωτερικά.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr